söndag 13 december 2009

Var är krisen? Inte i det köptempel som numera kallas Marieberg Galleria iallafall. Man får ju skylla sig själv när man åker dit en söndag men för att sköta en del av julklappsinköpen med maken så är det tyvärr nödvändigt. Så mycket bilar, trånga parkeringsrutor, mycket folk,långa köer - trängsel gör mig tokig. Att vi ska konsumera ännu mera blir ju uppenbart i Marieberg för det byggs ju ännu mer. Jag trodde att det skulle räcka med det där byggvaruhuset, stort som Uppsala domkyrka.
Fast vi kanske inte har handlat tillräckligt mycket på alla ställen - Järniabutiken har slagit igen, inte att förvåna kanske för där inne såg man ju aldrig några kunder.
Krisen i ekonomin märks då inte i detta köptempel denna dag. I år ska vi hålla igen på julklappar har vi sagt (igen). Ägodelar i överflöd, vad ska man önska sig? Jag kan tänka mig ett nytt marimekkonattlinne och Bodil Malmstens senaste bok. Ungdomarna med respektive kommer hem till jul,så det kommer ju att gå åt en hel del mat. Lutfisken går bort men skinka, sill, köttbullar, korv och allt möjligt annat måste det ju vara. I år blir det mer hemlagat än tidigare, dels därför att jag är hemma på heltid, dels därför att jag läst Den hemlige kocken. Inga färdiga köttbullat mer för min del efter denna läsning:" frysta färdiga köttbullar, som Scans, får sin karaktäristiskt avtändande smak från de stora tankar med kotalg som de är friterade i.På förpackningen står det "friterade i animaliskt fett" och endast en obotlig romantiker kan inbilla sig att detta skulle kunna betyda smör. Den betydligt billigare kotalgen, i vars heta bad industriköttbullarnas runda form fixeras, är en slaktrest som även används vid framställing, av fågelmat och lim." Man blir ju illamående. Undvik även att läsa innehållsförteckingen på det som inte får kallas korv men ser ut som korv om du vill behålla aptiten. Färgämnen, konsistensgivare och allt möjligt annat kommer ju änså att slinka ner i det allmänna frosseriet och av krisen syns inte ett spår.

6 kommentarer:

ensamma mamman sa...

Det där limmet man får av talgen används i limfärg och det är mycket bättre än cellulosalim. Färgen luktar visserligen lagård men det gör ju inte köttbullarna.
Njurtalg ingår i English X-mas Pudding.

Nillano sa...

Var så roligt att ses. Det är jag som ska tacka, nu har jag utökat syskrinet :D Super tack!
Karln ville jag skulle skriva önskelista tills imorgon (har inte haft tid att sätta mig med det innan) Så ska skriva med syskrin :)
Hoppas vi ses snart igen. Kanske blir det fika i vårt hus å :) Kram

Nillano sa...

Jag håller med, konsumtionen ökar och ökar, med det även avfallen.
Boken du nämner borde alla läsa?! Jag vet inte om jag skulle våga köpa mat i butik efter jag läst den. Men oj så mycket ännu nyttigare man skulle sträva efter att äta efter att man läst den boken.

Nillano sa...

Jo just, vad heter boken och vem har skrivit den? Kram

epsilon sa...

Nillano - Boken heter Den hemlige kocken, författaren är Mats-Erik Nilsson (förlag Ordfront) om "Det okända fusket med maten på din tallrik"

Lisan sa...

Nog blir vi lurade att köpa skräpmat i affären ibland. för några år sedan läste jag "Snabbmatslandet" om livsmedelsindustrin i USA och det var skrämmande, och här tar vi alltid efter USA, som det verkar.

Jag var på Nordstan i Göteborg i början av veckan. Det är också ett köptempel och definitivt inget för mig. Mycket roligare att handla i mindre affärer som är lite speciella. Köpcenter ser alltid likadana ut oavsett var man är.