söndag 17 januari 2010

Hur många barr har en gran? Svaret är oräkneliga och de ligger på mattan. Jag har alltid lite svårt att skiljas från julen. Vill egentligen inte ta bort adventstakar och stjärnor vid trettonhelgen, speciellt inte i år i det vackra vintervädret. Och granen kan gärna få stå över tjugondaknut. Men i morse förstod jag att det var dags. Den lät som om den drog ett djupt andetag och sen rasslade det och massor av barr dråsade ner. En silverkula gav upp,studsade några gånger innan den fastnade i en barrdriva. Denna jul har vi haft en vacker gran, hämtad från vänner i storskogen. Förr om åren har vi ofta haft typiska hörngranar, huggna på vår vildvuxna tomt. De har ofta fått anmärkningar av dottern som även är strikt vad gäller klädseln, granens alltså. Ett år köpte jag, i ett anfall av överdåd, kulor i både rött, silver och guld. Guldkulorna dömdes ut direkt. Man kan inte ha guldkulor till silverglitter. Guldglitter kan man inte ha överhuvudtaget. Det ser nämligen ut som om det kissats på det. Tycker dottern. Jag tycker att allt är ok , bara jag får ha gran, riktig gran, grandoft, barr, småkryp, rubbet. Men nu åker hon ut, en sorglig syn, hon som nyss var så fin.

3 kommentarer:

Charles sa...

Ja det eländet är ett minne blott sedan vi köpte plastgran. Ofta räckte det att man tog in granen och den blev varm för att den skulle börja barra. Ett år hade (köpegranen) stått en tid i ett stall så när vi kom ner i vardagsrummet på julafton så stank det häst. Sånt slipper man med plastgran... OK då .. ja vi slipper grandoften med .. men det är väl det enda vi saknar!
Ha dé gott

ensamma mamman sa...

Stallukt har vi också haft. Usch! Sen dess är det plast.

BarbroLi sa...

Jag förstår precisa! En riktig gran ska det vara. Trodde att jag var allergisk föra året (2008) och då blev det en plastgran. Men i år blev det en fin kungsgran som inte barrade alls. Oh så vacker den var! Men nu är den ett minne blott. Men det gör ont att slänga ut den! Granen har liksom blivit en del av ledigheten och morgonljuset under helgerna. Inget är så fint som att komma upp tidigt på morgonen och tända ljusen i granen och bara njuta... När granen är borta är vardagen tillbaka. Ok men tomt!