måndag 15 mars 2010

Idag gick Dagens bryderi i DN som en dans. Annat var det förra veckan. "Kan man vara av sådan racingform" är ju enkelt för den som löst de här dagliga små korsorden under några år. Mera måttligt road blir man ju när varken synonym- eller korsordsslexikon är till nån hjälp.
Den här t.ex " Kan väl räkna med stora summor" ska vara astronomer (?). Där har ljuset fortfarande inte gått upp för mig. Det som fick mig att maila DN var lösningen till "Tas bort från var" nämligen "rens". Först svarade DN med ett välkänt begrepp på den icke ställda frågan om "Kan vara en av många bröder". Det blir ju förstås abborre. Alla möjliga fisksorter kan ju tydligen bilda s.k tusenbröder. Men "var" ska enligt DN och Saol vara ett samlingsnamn för plattfiskar, t.ex piggvar och slätvar. Ja, det gick ju inte att få in vare sig kudde eller sårvätska.
Vad är då "lättsmält metall i lödningen" när det inte passar med vare sig tennlod eller blylod.
Wikipedia var inte till någon hjälp där även om man kan läsa om både silver- och guldlod och även kadmium. "Snällod" ska det vara enligt dagens lösning. I Uggleupplagan av Nordisk familjebok ger bara upplysningen "Snällod se lödning" och googlar man på lödning så får man så många träffar så där har jag inte gått vidare. Så vad snällod är det vet jag fortfarande inte. Men alla rutorna i krysset är fyllda och det känns bra en sån här strålande måndagsmorgon.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bonniers Lexikon 1966: Snällod; vitlod, lod av tennlegering.