måndag 24 juni 2013

Godegård, Brunneby och Rejmyre

Jaha så är den över - midsommaren. Vädret var ju osedvanligt nådig mot dem som skulle hoppa groda kring majstänger. Här kom regnet först  när det bleka mörkret fallit. Och vi, tvillingsystern och jag, som minns knottiga midsomrar i kyligt regn var ju nöjda med med myggfritt firande utan dans.
Med måttlig åtgång på snaps så var vi iväg rätt så tidigt på midsommardagen.
Första delmålet var Godegårds porslinsmuseum. Maken och svågern var lite skeptiska, trodde att det bara var nåt för tanter, men de blev riktigt intresserade. Så mycket porslin från 1700-talet och framåt, vacker miljö i det gamla säteriet och skrikande påfåglar i parken.
Det finns en servering där men vi hastade vidare mot Brunneby, skulle handla och fika på musteriet. Trodde vi alltså. Butiken var öppen men serveringen stängd! Olika företag, olika hemsidor ingen koppling dem emellan.
En bit medvurst delad med morakniven och sen kaffe och mandelkubb på OK i Ljungsbro fick stilla värsta
hungern innan vi fortsatte på slingervägar genom ädla lövskogar upp i bergslagsnatur igen, förbi Finspång till Rejmyre glasbruk.
Inte för att vi lider nån större brist på glas men man vet ju aldrig. Nya konjakskupor kanske - nej det blev inga inköp för min del även om Maria Montasami lockade med en tofs till varje glas. Syrran däremot kompletterade med snygga vinglas på blå fot och några martiniglas. Hon har nog fortfarande plats i nåt skåp.
På serveringen bredvid hyttan fick sen äntligen vårt fika, vilket var klart prisvärt. Fyra kaffe och fyra källarfranska, ena halvan med ost, andra med skinka gick på 140 kronor.
Sen for vi hem, yngste sonen kom med tårta, vi  grillade lax på Ernsts vis med anjovis.
Till kaffet efter tårtan och jordgubbarna, kom de ärvda konjakskuporna fram. De är rätt så små, bara tre stycken och även om jag aldrig dricker konjak så skulle jag kanske ha köpt. Fast var skulle de fått plats?
Lika bra att man besinnade sig.
Nu skiner solen, maken har semester och nästa resa går över broar. Först Danmark och sen Tyskland. Då kan man handla nåt att hälla i glasen.1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, det var ju jättetrevligt alltihop. Tack för det! Och jag bjuder gärna på sånt fika som Rejmyres igen. Fast plats i skåpen? Mera tveksamt. Det fick bli lite omflyttningar och något lite lagt i gebortlådan./Syrran