tisdag 9 juli 2013

Bojden på Fyn, Flensburg, Schlesvig, Rendsburg, Plön och Fehmarn - en trevlig liten tur.

Vi har varit på en liten tur, maken och jag tillsammans med svägerska B och svåger J och här kommer rangordningen.
Bästa inkvartering : Bojden B&B på Fyn. Ett ombyggt stall, med utsikt över Alsfjorden, minimalistisk inredning och ett tjusigt badkar mitt i rummet. Ett av de trevligaste ställen som vi nånsin bott på - en riktig vinstlott.
Bästa middagen: Strandhalle i Schlesvig an der Schlei. God mat och perfekt personal - söta flickor som gick lärlingsutbildning. Se där något för svensk skola att ta efter.
Bästa lunchen: Cafe Central vid Norder Markt i Flensburg. Dagens rätt för 5,3 euro serverad av glad och trevlig personal. Fin stad att flanera i, både Grosse Strasse och längs hamnen på Schiffbrücke.
Bästa frukost: Bojden B&B. Färskt hembakt bröd och varm mjölk till kaffet är bara några exempel på den extra omsorg som värdinnan la ner på oss gäster.
Bästa bro: Den höga järnvägsbron (Eisenbahnhochbrücke) från 1913 över Kielkanalen i Rendsburg. Att die Schwebefähre, en färja som hänger i vajrar under järnvägsbron, var under restaurering var både jag och svägerskan enbart tacksamma för. Motorvägsbron över kanalen var inte så tokig heller och Stora Bältbron fick jag nu åka över för andra gången. Den är inte så dum och Öresundbron är ju alltid en upplevelse att susa över.
Bästa vy: Över Plöner See vid Plön, hela området där är så vackert.
Basta Bad: Svågern och jag är badkrukor men svägerskan och maken påstår att det var såå skönt vid stranden vid Heilgenhagen. Vet inte jag, det var inga andra som badade.
Bästa shopping: Eftersom vi kanppast shoppade alls så blir det ju Scandlines spritpråm i Puttgarden. Vi var där strax före stängning så det var inte så hysteriskt men får ju alltid tanken på att bli helnykterist när man ser det otroliga utbudet.
Hotell som bar spår av svunnen storhet var Hotel Hohenzollern i Schlesvig, anor från 1840-talet men i behov av renovering. Det var säkert jättetjusigt på den tiden då det begav sig. På hotell Gremersdorf zum Grünen Jäger i Gremersdorf kliade det i fingrarna på både svägerskan och mig. Där har de inte riktigt hunnit med att fixa till sig efter det att de fått bästa läge vid den nya motorvägen upp mot  Fehmarn. Där var maten inte riktigt på topp heller. Schnitseln serverades med en bakad potatis som nog varit ätlig en vecka tidigare. Men rummet var rymligt och välstädat och det är ju det viktigaste.
Nu är vi hemma igen i sommarvärmen och som vanligt tänker jag att det är då själva den att man inte är bättre på tyska. Man borde ta en avrostningskurs.
Eller och så får man väl åka till Storbritannien nästa gång.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för den snabba översikten. Har själv funderingar på att resa ungefär i de trakterna. Då passar det ju bra att komma ihåg några av dina punkter.

(Gamla hotell i behov av renovering gillar jag. Bara det inte är ohyggligt risigt och smutsigt. Orenoverat ger annars mer känsla tycker jag. Moderna hotell ser alla så lika varandra ut att man knappt känner sig förflyttad alls.)