onsdag 31 juli 2013

Bortskämd och lagd åt överdrifter

Han vill att laxen ska smaka svärdfisk. Det är Mattias Bergman som skriver det i dagens DN (31 juli). Svärdfisken på en vulkanö norr om Sicilien.
Gode tid tänker jag och minns. För åratal sen (2001) när dottern sommarjobbade på Ustica, vulkanö norr om Sicilien, så var det svärdfisk endera till lunch eller middag. Vi bodde på ett lite gammaldags hotell med halvpension. Flyg till Neapel, färja till Palermo  och aliscafo till Ustica.
Dykmöjligheterna hade lockat henne med klart vatten och många historiska fynd att titta på. Ustica var en hållplats för skeppen mellan Rom och Kartago så det dräller av tappade amforor på bottnarna med en snitslad undervattenspromed mellan de mest sevärda fynden.
Det lokala köket erbjuder förstås mycket fisk, skaldjur och kapris, inte mycket pasta, rätt olikt norra Italien.
Bortskämd och lagd åt överdrifter säger maken att jag är när det kommer till svärdfisken. Fiskhandlaren ställde upp en vagn på det sluttande torget och där låg fisken i solen i sällskap  av intresserade flugor,. Kocken på Hotel Patrice handlade där och varje dag var det svärdfisk, förrätt eller varmrätt.
Mycket var ju förstås hur gott som helst,  och efterrätterna, glassen, kaffe och pastareale, drinkarna på John bar vid torget där dottern jobbade.
Nu har Mattias Bergman redan svarat på mitt mejl. Han har en helt annan berättelse från en annan vulkanö men jag ryser i alla fall vid tanken på svärdfisk.

Inga kommentarer: