måndag 23 september 2013

Hagfôrs - en fin litten sta

"Ôm dä blir fel då gör vi ômmet". Det sa en av dem som kallas smältare i Hagfors järnverk Råvaran är  skrot och man tillverkar stål av mycket hög kvalitet som används till bl. a. pressverktyg i plast- och bilindustrin. Mycket noga med kvaliteten är det, alla gjöt testas och ultraljudas, inget slarv och inga fel får det vara. Delar till mobilen, teven eller bilen kan mycket väl vara tillverkade i verktyg från Hagfors.
En strålande dag , en jättebra guide och ett intressant ämne  - vad kan man mer begära av en exkursion med Vänerkretsen av Geografilärarnas förening?
God mat kanske . bruksmässen alldeles utanför järnverket  svarar mot högt ställda förväntningar..
Kultur - Monica Zetterlundmuseet stod för den biten och  det bästa av allt Uddeholms herrgård med anor från 1600-tälet.  Vi känner oss priviligierade som fick komma in där det förut bara var brukspatroner, landshövdingar och kungar som kom över tröskeln. Ja på senare tid förstås också någon klippare och riskkapitalist som höll på att ödelägga hela bolaget. Nu ägs alltihopa av en österrikisk storconcern som gjort stora investeringar så framtiden ser rätt så ljus ut
På herrgården  hade vi samma strålande guide som i järnverket. Sven Glans, både kunnig och rolig. Han har 40 års erfarenhet från jobb i verket.och givetvis betydande självstudier i bygdens och järnverkets historia. Han kallade sig själv nörd, hade svar på det flesta frågor.
Jag som ska skriva en rapport till Geografiska notiser och hoppas att jag förstod hela förloppet i verket  fick den uppmuntrande kommentaren.
"Du ha nog förstått å anners får du göer sôm ja, hitt på".
Att få en toppendag i denna vackra trakt, nya kunskaper framförda på en härlig dialekt, träffa gamla bekanta från tidigare möten och exkursioner - man kan knappast ha det bättre.

Inga kommentarer: