måndag 5 maj 2014

Hur tänker folk?

Man kan ju givetvis inte ha en aning om hur folk tänker men ibland undrar man ju. I morse när vi klev på göteborgståget och klev in i den obokade gamla förstaklassvagnen som degraderats till andra klass så sitter en ung dam och har boat in sig på två platser.
Maken och jag slår oss ner mitt emot henne och tycker förstås att är självklart att R, makens arbetskamrat, ska få plats. men R är en fridens man, inte det minsta påstridig så han hittar en annan plats. Då har jag ändå antytt att hon borde....
I Töreboda, Skövde och Falköping strömmar det ombord pendlare varav många tittar in i kupén men hon sitter där med pärmar, papper, mobil, väskor, schalar, filmjölksfrukost. Hon tycks inte ha en tanke på sina medmänniskor och det kanske bara  är jag som retar upp mig en aning och är på vippen att fråga om hon betalat för två platser.
Hur den artige unge man, som reste sig upp för mig på buss 16, tänkte kan jag nog lättare räkna ut. Han såg ju en vithårig gammal tant med ryggsäck och resväska. Så han reste sig och jag fick sitta och det blev jag förstås glad för. För även om jag inte känner mig gammal så är jag ju det och i vissa svängar går det undan så det gäller att hålla i sig. Ibland är jag nästan benägen att tro det J säger om busschaufförerna i Göteborg, att de inte har körkort utan kör på dispens. Tvärnit vid hållplats är i vilket fall inte att leka med. Hur tänker de tro?

3 kommentarer:

Trollan sa...

Jo, det här med folk som ser det som sin rättighet att ta två platser har jag svårt att förstå mig på. Pendlar nu med ett tåg där det inte är så många ändå från början (fylls på efterhand...) men nästan alla ställer sin väska på sidan. Sen kommer den här resignerade blicken om man nu försynt ställer sig för att ta denna plats. "Varför just min plats!".

Och sen finns det naturligtvis de som oavsett hur tydlig man ger vinkar så förstår de inte dessa, utan man får ta nästa plats (för liksom R så är det många som inte orkar ta striden...)

Marianne sa...

På den tiden jag jobbade som tågmästare brukade jag vänligt men bestämt säga till de som ockuperade två säten. Om ombordpersonalen gjorde det till en vana, skulle det säkert vara lite lättare.

epsilon sa...

Trollan - ja visst är det konstigt. De kanske skulle tagit bilen i stället.
Marianne - om fler vore som du så skulle allt vara mycket trevligare.