måndag 20 oktober 2014

Vetat men inte förstått

I 25 år av mitt yrkesliv undervisade jag i So-ämnen på högstadiet. I historia i årskurs 9 lade vi stor vikt vid andra världskriget. Första världskriget behandlade vi ganska översiktligt, skotten i Sarajevo, skyttegravarna i Flandern och fredsundertecknadet i den där järnvägsvagnen. Frankrike och Tyskland, Storbritannien och USA, men inte så mycket om Belgien. Men nu efter Armemuséet i Bryssel och In Flanders Fields Museum i Ypres så  har det minst sagt gått upp ett ljus.
Belgien var neutralt men fick utan att ha bett om det hela landet uppgrävt av skyttegravar, städer som Ypres jämnades med marken, innevånare internerades eller beordrades till slavarbete, en elektrifierad taggtrådsmur sattes upp vid gränsen mot Holland.
Så gripande eftersom man får följa enskilda människors historia, i brev och personliga tillhörigheter.
Jag blev väldigt berörd, det jag tidigare bara vetat ( och undervisat om) har jag förstått nu. Sen är det förstås alla de otaliga krigskyrkogårdarna
Med denna resa har är vi klara med projektet Följ Frankrikes atlantkust.
Lilla Belgien fick hänga med för vi flög från Bromma med Brüssels airlines, bodde två nätter mitt i smeten i Bryssel och sen ännu mera centralt i Brügge. Där bodde vi på le Duc de Bourgogne, vid en av kanalerna. Stort rum, gigantiskt badrum en väldigt vacker matsal med utsikt över kanalerna men lite slitet.Om man hade ett antal miljoner skulle man kunna göra storverk där. Närande frukost toppad med ett härligt wienerbröd.
Sen blev det  Frankrike, Dunkerque, Boulogne-sur-Mer, Mers-les-Bains, Etretat, Rouen och tillbaka till St Valery-sur-Somme och sist  Gent men då är vi ju i Belgien igen.
I Etretat, ett av Monets favorittillhåll med de branta kalkstensklipporna och formationen som ser ut som en elefantsnabel, fick jag min 70-årspresent  från B och L. En trerätters middag med havsutsikt.
Skaldjursplatå - ostron, snäckor, räkor krabba, havskräftor - inte fy skam direkt och utsikten som grädde på moset.
Eftersom jag har en romans med Monet sen jag var i Orangeriet i Paris 1986 så ville jag ju se katedralen i Rouen också.  Där pågår restauration, mycket nödvändig faktisk. Ingen av oss ville gå i mittskeppet, såg ut som det skulle kunna komma en tegelsten nerfarande vilken minut som helst.
Sen har vi ju ätit en del, smaskigt onyttiga frukostar med baguette, gott smör,sylt, croissanter  eller wienerbröd. Moules frites, skaldjur, stora sallader, flamländska köttgrytor  och kaloririka  efterrätter. Vad beträffar dryck så blev det lokala viner men i Belgien  en hel del öl.Jag som alltid har trott att jag inte gillar öl har nog ändrat mig nu. Gott i Belgien i alla fall.
Flamländska är förresten en behändigt språk att förstå i skrift, betydligt lättare än franska.
En härlig resa, lärorik och trevlig på alla sätt. Förbokade hotell i Bryssel och Brügge, sen körde vi dit näsan pekade. Skapligt väder, mild höst men inga bad i västerhavet denna gång.Hyrbil av franskt märke, bekväm i baksätet där jag alltid sitter på våra resor, tacksam över att slippa köra.
I onsdag landade vi på Bromma igen i regnvädret och i torsdags kunde man i SvD se mig, maken och B på väg till flygbussen. Det var ju en massa artiklar då om att politikerna i huvudstaden vill lägga ner. Synd skulle jag tycka, så behändigt för oss som kom med tåg från vårt skogsbryn.
Nu får man sortera sina intryck och fundera över vart vi ska åka nästa höst.


Inga kommentarer: