onsdag 25 februari 2015

Näver och spån

Men gode tid - ser de inte skillnad på näver och spån? Det kanske man ändå förväntar sig av en tidning som kallar sig Lantliv. Men näe de gör inte det.  I nr 3 så kan man högst upp på sidan 30
se en flätad spånkorg med texten:" Flätat syntes mycket på Formex, här en fin näverkorg från finska Verso design."
Jae det finns förstås viktigare saker än att besservissra om skrivfel, slarvfel, kunskapsluckor och grodor som hoppar ur munnen på folk i farten.
 Anna Kinberg Batra kommer ju  i evighet att få äta upp det där om smarta stockholmare och nu har vi ju fått en grej till - att Falun ligger i fjällvärlden- Fast ej sak hade hon ju helt rätt i - fjällbygderna är beroende av turismen.
Vi var i Björnrike förra veckan, samma stuga samma ställe sen 38 år tillbaka. Och det har bara blivit bättre och bättre. Flera liftar och pister, värmestugor och serveringar och allt är så välskött och välpreparerat. Genomtrevlig personal i liftar, serveringar och i affärerna. Alla verkar glada över att vi kommer, annat var det faktiskt förr. Jag tänker speciellt på en riktig surkart  som skötte den  hemska sittliften,  som nu sen länge tack och lov är ersatt av Björnliften.
Men snötillgången råder de ju inte över. För det var ovanligt lite snö, backarna var förstås i bra skick med konstsnö men i spåret till Vålkojan, med de goda våfflorna, var det bitvis barmark  och uppe över trädgränsen var det rätt så renblåst från snö.
Den långa vägen mellan Orsa och Sveg, som alltid brukar vara så vintrig, var det barmarksföre  och mellan Remmet och Björnrike  hade renarna det fint både i den glesa tallskogen och på vägen och vi fick smyga förbi i snigelfart.
Annars är det lite vemodigt att se att alltfler hus står tomma, ladugårdar rasar ihop och serveringar som varit öppna i många år stänger. Mattilabaren i Kvarnberg var säkert lönsam men när ägarna blev för gamla så fanns det förstås ingen yngre som kunde ta över.
Men självklart skulle de smålett lite försynt om de fått se den korg som i Lantliv kallas näverkorg.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har fått tack för påpekandet om "nävern" från Lantliv. Dock inga teburkar som jag ska få från Allt i hemmet för min anmärkning om deras miss med näver och spån. /Syrran

anybody sa...

Du undrar vad jag lyssnat på när det gällde "den rasifierade snön".

Eftersom jag inte vill dra på mig antirasisternas vrede så avstod jag från att lägga en länk .. men här hos dig är det förmodligen helt säkert? :-)

http://podcasts.nu/avsnitt/en-varg-soker-sin-pod/slappt-vaniljsex

Låt dig inte skrämmas av rubriken, ungefär 14 minuter in i sändningen kommer snön ... mycket nöje?

epsilon sa...

Syrran - för att få en belöning från Lantliv får man inte ifrågasätta dem eller framföra kritik - bara berömmal Jag vet för jag har gått igenom och kollat några årgångar till baka.
anybody - har lyssnat och är förstås full i skratt över det pretentiösa snicksnacket men samtidigt förvånad över att detta tydligen kan ha en publik för vem orkar lyssna på detta i 60 min. Och det var ju inte bara skidåkning o snö utan även de livsfarliga långfärdsskridskorna som är exkluderande. Tack för ett gott skratt!

epsilon sa...

ja syrran jag vet det ska förstås vara tillbaka. Såg inte att särskrivningen slank iväg.