söndag 10 april 2016

Att fixa mat utan spis

När jag satte på ugnen så släcktes huset. Det var jordfelsbrytaren som gjorde sin plikt. När vi flyttade hit 1991 så var spisen redan begagnad och den har ju varit en god tjänare för det mesta. En gång stängde den av när jag hade bröd på gräddning utan att nån kunde räkna ut varför.
Nu hade gästerna kommit, jag hade inte hunnit förbereda mig som jag brukar utan rödbetor skulle rostas i ugnen, belugalinser kokas och solrosfrön skulle rostas i het panna innan kycklingspetten skulle få sig lite uppvärmning.
Att dra fram spisen när man har gäster är ju inte så roligt men nu var detta våra bästisar som vi väl inte kan förvåna med särskilt mycket. Och visst var det damm och kladd bakom, inte så roligt att se..
Så det fick bli hämtmat från kinesrestaurangen och till efterrätten, creme brülee, tog vi till gasolbrännaren.
Vi skull iväg på en sen länge inplanerad tågresa med Kinnekullebanan  för att fira Leifs 70-årsdag men det ordnade sig med ägg till frukost, Det gamla gasolköket fick av säkerhetsskäl stå ute på verandan och te och kaffe fixar man ju med vattenkokaren.
Kinnekullebanan med sitt skenskarvsdunk  är en upplevelse. Fina små stationer på Kinnekulle, det ståtliga i Mariestad och de vandaliserade och förfallna i Hova och Lyrestad.
Ingas café, Rörstrand, Tornugglans garn, Mellbygatans ost och delikatesser, Vänermuseet och Garstöms konditori hann vi med  innan tåget gick tillbaka till vår f.d. järnvägsknut.
Kycklingspetten värmda på grillen, couscous och babyspenat - det går ju att fixa middag även om man inte har en spis.
Nu har våra bästisar åkt och vi jagar ny spis. Ska det va induktionshäll eller keramisk, billigt eller dyrt - en snårig djungel där vi sakta hugger oss fram.
Man klarar sig ett tag med vattenkokare och mikro inne, gasolkök och grill ute.
Inga kommentarer: