tisdag 12 juli 2016

Gimo Herrgård - ett ställe med hög svansföring

- Vad ska ni äta frågade den unge servitören när han långt om länge kom till vårt bord. Vi var på Gimo herrgård för att fira svågern Jans 70-årsdag.
Att det blev Gimo beror på att svågern är barnfödd i Norrtälje, att vi skulle besöka en del av hans barndoms smultronställen och att vi skulle se Wiraspelen i Vira bruk.
Servitören försvann, kom tillbaka utan menyer men rabblade upp vad som ingick i två- tre- och fyrarättersmenyerna. Vi bestämde oss för trerätters och vad skulle vi dricka? Ny tur ut för att hämta vinlistan.
Om vi inte av hemsidan förstått att GH har hög svansföring så insåg vi det nu - viner för tusentals kronor flaskan men inte mycket i normala prisklasser. Två flaskor rött och några öl till förrätten.
In kommer rödvinet som den andra svågern får avsmaka före silltallriken. Inga ölglas men det duger ju med vattenglasen. Dem fick vi också använda till vattnet som vi fick in efter påstötning. Varmrätten, där köttet skulle föreställa kalventrecote, kom in med en ytterst liten bit potatiskaka och bara en av två såser. Den andra, bernaise, kom in när vi nästan ätit klart.
Efterrätten glass och jordgubbar var en kula glass av hemglasstyp, en klick grädde, tre skivade jordgubbar och tre små duttar med chokladsås.
Frukosten bar också lite prägel av vilja men inte kunna. För lite personal som inte hann med att fylla på kaffet, smöret, brödet, juicen. Liten variation på bröd, inget rågbröd, en sorts marmelad, inget det där lilla extra som man förväntar sig av ett ställe som kallar sig fyrstjärnigt.
Om Gimo herrgård ska fortsätta att kalla sig fyrstjärnigt så måste man utbilda sin personal. De måste ju veta hur man gör och vad man gör och i vilken ordning. Vinet kan ju inte komma före sillen och man ska ju inte behöva dricka vatten ur de glas man nyss använt till öl.
Sen visade Norrtälje  sig från sin bästa och soliga sida när svågern hade mycket att berätta om sin uppväxt och  himlens portar öppnade sig i under Wiraspelen med hagel, störtregn och åska. Så på det hela taget var det en jättetrevlig helg men åk för all del inte till Gimo Herrgård med allt för stora förväntningar.

Inga kommentarer: