tisdag 19 juli 2016

Jag har åkt vasaloppet

Jag har åkt Vasaloppet. Med bil och det var ganska långt. Och kuperat, evighetslånga uppförsbackar och hisnande utförslöpor. Att så många tycker att det är en bra idé att åka 89 kilometer på skidor är ju rätt fantastiskt och för 2017 är alla platser redan utsålda.
Att det är försent att anmäla sig fick vi reda på i den sk Vasaloppsarenan vid Berga by. Där går starten och där står numera vasaloppsstenen där alla segrares namn är inristade. Många segrar för Mora-Nisse och Janne Stefansson men på slutet genant många norrmän.
Till Smågan, vårt första stopp, kommer man på krokig grusväg och det bär uppför hela tiden. Sen blir det lite lättare till Mångsbodarna, men det är ju långt. Sen är det både upp och ner till Raisbjär som Risberg heter på älvdalsmål. När man kommer till Evertsberg, där den som är först får ett bergspris som tydligen är eftertraktat, både en "stanka" och pengar, så är man halvvägs  och sen bär det mycket utför till Oxberg även om sista biten upp till kontrollen är en förskräcklig uppförsbacke.
Hökberg, nästa ställe, vill tydligen hålla sig lite anonymt, ligger en bit från vasaloppsvägen och man skyltar inte. Kan förstå att de vill hålla stället hemligt. Så vackert med en otrolig utsikt över blånande åsar, sjöar och storskog. Sen är det bara Eldris kvar och vips är man i Mora.
I Mora gick vi i mål och hittade till och med parkering för vad mycket folk och trafik det var där.
Inget speciellt på gång men massor  med turister.
Vi gick en lien tur i stan och på Morakniv köpte jag den nya lilla kniven Eldris, en gullig liten sak att ha i utflyktskorgen.
Sen drog vi hem på nya vägar. Älvmötet i Djurås, Dalafloda. fika i Björbo vid Fänforsen. I Nås svängde vi av mot Lindesnäs, ett bruk med en stolt och svunnen historia, till Fredriksberg och Tyfors och då var vi på kända vägar igen.
Nu är Vasaloppet avklarat en resa med bil jag kan rekommendera om man nu inte nödvändigtsvis vill plåga sig med att göra den på skidor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi säger norskar (nôrsker) i stället för norrmän på lokal dialekt.

epsilon sa...

Ja det säger vi ju på min östvärmländska dialekt också.
Visst ä dä nôrsker.