onsdag 5 april 2017

Undrar hur det blir för folk

Ibland undrar man ju hur det ska gå för folk. I måndags morse när vi klev på Tågabs tidiga värmlandståg var det redan mycket mer folk än det brukar men jag kunde slå mig ner bredvid en prydlig ung man. Efter ett tag så ringer han ett samtal och förklarar att han blir försenad. Han skulle ha åkt med ett ännu tidigare SJ-tåg på västra sida om Vänern för att vara i god tid till en anställningsintervju och så ställde SJ in det tåget. Nån otäck typ hade stulit koppartråden och då kan ju inte tågen gå. Men det var nåt datajobb det gällde så han skulle nog få chans att komma in på intervjun lite senare. Om han sen får jobbet får han ju problem med var han ska bo i trängselns Göteborg. Men han hade nån möjlighet att få bo i Vänersborg om han inte hittar nåt på Blocket. Det är väl så det är för ungdomar och jag önskar honom lycka till.
I förmiddags på bussen så stormade en olycklig flicka ombord vid Nordstan. Chauffören, indisk guru till utseendet, talar i telefon och är allmänt hjälpsam och jag undrar ju ett tag vad som hänt. Rånad, förföljd av nån dåre eller vad. Men till slut framgår det att hon "glömt sin data" på en tidigare buss och guruchauffören ringer åt alla möjliga håll för att möjligen kunna spåra "datan". Hon är förstås gråtfärdig när hon kliver av vid Sahlgrenska för att kolla med mötande buss från Högsbohöjd.Stackars henne- hoppas att det gick bra.
En som man vet att det däremot gick väldigt bra för var S A Hedlund, grundare av Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. På 1860-talet köpte han gården Bjurslätt på Hisingen, han lät dämma upp en myr som bildade Slätta Damm och planterade skog runt dammen. Idag är det ett fint område med vattenspeglar och trevliga promenadvägar. men det märkvärdigaste är hans gästbok - på en berghäll nära korsningen mellan Arvid Lindmansgatans södra ände och Wieselgrensgatan så finns inskriptioner med namnen på hans viktigaste gäster. En grupp med författare, Viktor Rydberg förstås men även bl.a.Ibsen och Björnsson , Karl Warburg och en WW Thomas som länge var USA:s ambassadör i Sverige, en grupp med äventyrare t.ex. Andrée.Och lite på ett hörn är kvinnorna i en egen grupp Ellen Key, Fredrika Bremer och några till. Alla namn är i guld på den branta bergväggen
verkligt imponerande. Så honom behöver man inte undra över, det gick jättebra och Hisingsborna har en fantastisk park att glädja sig åt.

Inga kommentarer: