måndag 28 juni 2010

Sågensträckan, som i år igen ingick i Svenska rallyt, körde vi på 24 min. Den är Marcus Grönholms favoritsträcka och 2010 behövde han 7 min för att ta sig över de svindlande höjderna mellan Sågen och Tyngsjö. Sågen ligger vid den del av Inlandsbanan som inte trafikeras. Orten blomstrade fram till 50-talet, med bl.a omlastning av timmer. Affärer, bensinstationer, bank, post, skola - allt som fanns då är borta och även nästa alla bofasta. För man lever ju inte enbart av en svindlande vacker natur. Grusvägen leder till Tyngsjö, kapellförsamling inom Malungs kommun. Och där ligger kyrkan vackert placerad på sin sjönära tomt, med kyrkogården runtom. Ett sista vilorum med sjöutsikt! Så otroligt vackert.
Rallyvägen var en del av vårt midsommarfirande. Kusinerna behöver lite annat än hembygdsgårdar så i år blev det även Tyfors krutfabrik. En idag övergiven plats där det tillverkades krut under 2:a världskriget. Fram till 1945 var det en stor arbetsplats, i malpåse fram till 1981 men nu i totalt förfall. Trasiga staket, uppbrutna dörrar, utslängd bokföring. Tänk om det kunde bevaras - vilket industriminne. Min pappa har berättat mycket om fabriken för svågern. tänk om man ändå hade lyssnat.
Sågen, Tyfors, Långmarken, Tyngsjö - avfolkningsbygder i finnskogen. En gång sjudande av liv, nu sommargäster, mygg och knott och den vemodigt storslagna naturen.

4 kommentarer:

Lisan sa...

Vad man kan lära av att läsa din blogg! Det är synd att man inte lyssnade på sina föräldrar och frågade mer medan man hade chansen.

Lennart sa...

Jag såg en bok någonstans gjord av en man som hade åkt runt här i landet och fotat en massa nedlagda fabriker. På en del bilder såg det ut som sista personen bara stängt dörren, låst och åkt därifrån. På andra bilder var det alldeles förfallet.

Cici sa...

Kommunerna är inte intresserade av att folk ska bo i glebygden, utan allt ska samlas inom tättbebyggt område, det är mer ekonomiskt så.

epsilon sa...

Precis Lisan, jag lyssnade aldrig mens tid var.
Lennart - Tyfors krutfabrik i funkisstil skulle kunna bli så fint.
Cici - precis. Men det är svårt att stå ut med köer, trängsel och parkeringsavgifter.