söndag 30 januari 2011

Strändernas svall

Kommer jag att läsa Divina commedia igen? Jag kanske inte ens har läst den även om den stod på läslistan när jag läste litteraturhistoria nån gång i den grå forntiden. Kanske jag fuskade över med en sammanfattning. Jag undrar nu när jag försöker röja i bokhyllan. Vilka böcker vill man ha kvar, vilka kommer man att vilja läsa om? Ganska få antagligen men vad ska man göra med de andra? Slänga böcker i soptunnan det kan jag bara inte göra.
Så står jag där och och nyser av dammet, suger upp flera generationer av granbarr. Brott och straff, Madame Bovary, Mörkrets hjärta lästa för länge sen - de får nog vara kvar men Karen Blixen och Margret Atwood kanske får gå till nån loppmarknad. Sen diskuterar jag saken med en väninna. Hon nämner Bokbörsen och det slutar med att jag hittar en förstautgåva av Strändernas svall på ett antikvariat i Skövde.Det är den bästa boken av alla. Så innan en enda bok är utsorterad så har jag köpt en till. Hur ska detta sluta?

5 kommentarer:

Cici sa...

Jaha så kan det gå!
Det är något särskilt ed böcker, något personligt. Jag har ställt undan en hel del som jag inte tror intresserar någon just nu, i huset där vi har vårt kontor, och över hundra böcker har jag ställt i byabiblioteket, sådana som jag anser är aktuella fortfarande. Ändå är det fullsmockat i bokhyllorna här hemma.

Maggan sa...

Åh, vad jag känner igen mig. Jag kan inte slänga en bok, det är helt omöjligt. Snarare åker jag dit på att köpa nya och nu dignar huset av böcker. Jag har sålt några på Tradera, men har nog köpt mer därifrån. Är jag bokholist, kan man fråga sig?
Lycka till med rensningen.

Dotra sa...

Haha, så kan det gå :) Men det är klart att man inte kan låta bli en första utgåva av den bästa boken av alla.

PO66 sa...

Samma här, kan inte slänga en endaste bok utan alla åker in i bokhyllorna t o m de böcker jag inte tycker är speciellt bra. Många böcker upptäcker man ju på nytt och läser om igen, under en tid nu har det mest varit gamla klassiker (bl a just Madame Bovary).

Lennart sa...

Jag råkade ut för att ha för många böcker en gång och visste att vissa hade jag läst färdigt. Kände att jag inte ville läsa de en gång till. Så jag gick till ett antikvariat och fick en liten slant, inte mycket men det kändes bättre än att bara slänga bort de. Då fick någon annan chansen att läsa de.