söndag 4 september 2011

Idrotten förbrödrar

I eftermiddags, i det vackra sensommarvädret körde jag och dottern genom en köping i östligaste Värmland med ett känt brukslag i fotboll. Redan vid infarten sjönk farten i bilkön framför oss. Aha en polisbil - rätt sällsynta nuförtiden. Men sen en till och en livs levande polis på refugen framför det enda kvarvarande trafikljuset och sen en polisbil till. Då förstod vi ju - det är match på Stora Valla. En av serveringarna efter genomfartsgatan var full av grönklädda, övervakade av vakter och bakom kravallstaket, i en annan var det mest rött och på trottoaren vinglade en kortsnaggad yngling med en ölburk i näven. Han tycke nog att det var varmt för han luftade sin ljushylta och fylliga lekamen. Om han varit ett och ett halvt hade nog hans stultande varit gulligt och hjärteknipande men nu var han snarare trettio så det var inte så gulligt. Sen mötte vi ytterligare en polisbil. Rätt många poliser alltså på en kort stund.
Jag vet inte hur många mil vi kört under sommaren men senaste bensinräkningen var ganska dryg. Och på de mil vi kört så har jag då sammantaget inte sett lika många poliser som jag såg i på några minuter idag.
Idrotten förbrödrar sägs det ju men det är väl själva den att det ska behövas så många poliser under denna förbrödring. De borde väl ha angelägnare uppgifter än ta itu med än att bevaka så ölstinna s.k idrottsälskare inte ryker ihop och ställer till förtret för vanligt, hyggligt folk.
Vet inte hur det gick i matchen men hoppas förstås att Degerfôrs vann.

3 kommentarer:

Maggan sa...

Ja, det är ganska otroligt att vuxna pojkar beter sig på det här sättet. De leker krig. Idrottsintresset är nog lika med noll. Jo, hörde att Degerfors vann!

Cici sa...

Förbrödringen sker nog bara inom laget och dess supportrar. När två förbrödrarlag möts blir det krig. Men i och för sig hellre det än riktigt krig.

Lennart sa...

Jag ser inte många poliser ute på vägarna och har också undrat var de håller hus. Med tanke på hur folk beter sig i trafiken så borde det finnas fler där ute och ta hand om folk. I Danmark och Tyskland finns det alltid polisbilar ute i trafiken, både målade och civila. En dag då jag hade varit och handlat och var på väg hem så upptäckte jag plötsligt en civil polisbil som hann upp bakom mig med alla lampor blinkande. Jag körde åt sidan så den kunde passera och samtidigt blev jag lite förvånad. Jaså, de är ute på en lördag? tänkte jag.