torsdag 9 februari 2012

Aidaväv och stramalj

Nu finns det nog folk i min omgivning som tror att jag ljuger. Men det är faktiskt sant - jag broderar.
Det började med ett besök i det nyöppnade Linne & Lump på vår lilla ort. Egentligen har jag slutat med att gå på loppisar sen vi röjde efter makens faster. Hon hade bott i samma lägenhet i över 30 år och antagligen aldrig kastat en pinal, troligt släktdrag på den sidan.
Men jag föll för frestelsen och såg ju direkt att det där med lump är missvisande för den här affären. Mycket 50-tal i både möbler och porslin finns och mycket fina gamla lakan och handdukar. Och det jag inte kunde låta bli var dels en slipad kristallkaraff, dels sex linnehanddukar. Inte direkt vad jag behöver kan man säga.
Men jag såg direkt att handdukarna skulle bli fina med monogram.
Så nu hopar sig valmöjligheterna. Korsstygn eller plattsöm, märkgarn eller mouliné. stramalj eller kalkering, rött eller vitt.
Har köpt några märkböcker på Bokbörsen, Birgittas märkbok och Märkbok i korsstygn av Majken Johansson har kommit. De är från 40-talet, Birgittas kostade 3,50 när det begav sig.
Så nu sitter jag här och övar mig på olika korsstygnsmonogram på aidaväv. Undrar om det inte blir snyggast med moulinégarn. Tänk om man skulle använda aidaväv istf stramalj,kan det gå tro?

6 kommentarer:

Dotra sa...

Du får utbilda mig sen. Terminologin du svänger dig med är till stora delar okända storheter för mig.

Lisette sa...

Det blir nog fint vilket du än väljer. Men om det nu är linne i handdukarna så kanske fint lin vore allra vackrast till monogrammet. Det blir ju också finare och finare för varje gång det tvättas. Lycka till. Hoppas du visar resultatet;)

Lisette sa...

Glömde säga att använda aidaväv är nog att göra det extra krångligt. Det är betydligt svårare att ta bort de trådarna sedan, säger fru "Messersmith"

Anonym sa...

Lyssna på Lisette! Det går väldigt lätt att dra ur stramaljtrådarna när du blött dem ordentligt. Med aidaväv så kan du nog förstöra korsstygnen så du ska försöka dra bort trådarna. /Syrran

Barbro Li sa...

Kul och lycka till! Rekommenderar stramaljen. Välj mellan finare eller lite grövre. Jag tror att den grövre är bäst faktiskt!

epsilon sa...

Karin - ser fram mot att vi har en liten kurs.
Lisette - Tack för varningen så jag inte hoppar i galen tunna.
Syrran - jag ska göra som Lisette säger.
BarbroLi - Tack för stramaljen. Det blir nog den grövre till detta.