tisdag 12 juni 2012

Blodtrycket

När jag skulle kolla blodtrycket på vårdcentralen så kom det plötsligt en häftig regnskur så jag blev tvungen att springa. Man är ju ingen Bolt precis så lite blöt hann jag ju bli.
Men där inne, där min promenadkompis Maggan jobbade i receptionen, fick jag ju ta igen mig en stund.
Det kokade av olika språk i väntrummet men jag fick komma in strax efter avtalad tid. Först ett blodsockerprov som jag var ganska orolig för. Men det låg på fem komma något som jag glömde på en gång.
Sen var det den obligatoriska väntan i det kala rummet, fastsatt i en blodtrycksmanschett. Fem minuter sa sköterskan men jag hann då nästan gäspa käkarna ur led, uttråkad som jag blev med handväskan långt utom räckhåll och avstängd mobil.
Blodtrycket var bättre än på länge - 130/78. Mycket bra jämfört med hur det såg ut sista åren jag jobbade och innan jag började i promenadgänget.
Om man går så pass snabbt att den första backen nästan tar andan av en och sen fortsätter så när terrängen blir snällare så tar fem kilometer under 60 minuter om vi bara är två som går. Är flera med måste vi ta ett par raster för att fördela prat och nyheter och då tar det lite längre tid.
Och även om det inte regnar så är jag genomblöt, av svett och med dunkande hjärta. Fina fisken för blodtrycket.

5 kommentarer:

Cici sa...

Att promenera är nog något av det bästa man kan göra både för sin fysiska och psykiska hälsa.

Lennart sa...

Var till doktorn för inte så länge sen, var tvungen att bli undersökt för att få förlänga mina högre behörigheter på körkortet. Tror mitt blodtryck låg på 120/80, som det brukar. Fick lämna lite blod som undersöktes och det var fina värden. Min doktor fyllde i uppgifterna på papperet jag skulle skicka in, så skrev han under och slängde det på mig. Du är ju frisk, sitt inte här, ut och kör en buss eller nåt!

Barbro Li sa...

Härligt! Bara att gratulera! ja promenader gör uppenbarligen susen. Regelbundet!
Vad betyder det där med persilja och skam? Förstår att det är värmländsk visdom, men tyvärr har den inte nått Roslagen.

epsilon sa...

Cici - ja och nu finns det tydligen forskning som visar det vi vetat. Hörde just wn forskare på radion.
Lennart - rolig doktor intyget är väl nödvändigt för att få behålla behörigheten.
BarbroLi - tre ggr/vecka. Denna vecka har Gunilla och jag pressat tiden. Mera svett och flås.
Ang skam och persiljan så förklarar jag i ett nytt blogginlägg.

Marianne sa...

Inte illa, vi har också en slinga på 5 km vid Sundsberget som vi tar då och då. Man klarar det på ca 55-60 minuter, den är rejält kuperad så svetten lackar! Men gôtt är det.