torsdag 28 januari 2010

Det var då själva den. Ska man behöva bli blodig i sitt eget kök? Öppnade diskmaskinen på vid gavel och slog smalbenet i ena hörnet så blodvite uppstod. Varför måste hörnen vara så vassa? Kostnadsfråga? Det går antagligen fortare att bocka plåten skarpt fyrkantigt men det gör satan så ont så jag skulle betala rundade hörn. Och varför är de svåra att göra rent. Det där äckliga som samlas innanför gummilisten är ju svårt att få bort utan att repa fingrarna och är man oförsiktig så sliter man bort listen som är fastatt med några underliga små klamrar. Om man inte förstår hur se ska sätts tillbaka då ramlar de in i maskinen och hela fronten måste demonteras. Tur att maken har ett tekniskt sinne. Vad har egentligen hänt med utvecklingen av hushållsmaskiner - ingenting verkar det. De som konstruerar maskiner borde också använda dem. Dammsugaren är precis likadan som i början av förra seklet. Snyggare färger,längre sladd men annars samma sak. Symaskinen fortfarande lika krånglig att trä med över- och undertråd och detta eviga spolande av undertråd. Elvisparna få man se upp med, sladden ofta bara några decimeter. Men strykjärnen har faktiskt blivit bättre. De finns ju numera på över 2000 W man kan faktiskt stryka bomull lika slätt med dem som med de gamla i gjutjärn som man värmde på vedspisen. Det var med sådana jag lärde mig stryka. Det var för dyrt med ström när alla stärkta underkjolar skulle strykas. På den tiden var det minsann inget gnäll över diskmaskiner och vassa hörn, och elvispen var väl inte påtänkt.

7 kommentarer:

ensamma mamman sa...

Vad säger du om spisar då? Elektrifierade järnspisar. Fast det finns ju andra lösningar, måste medges, om man bygger om köket.

Barbro Li sa...

Nej, det var nog bättre förr! Ju äldre jag blir ju sannare känns det.

Barbro Li sa...

Du vet väl att de flesta olyckorna inträffar just i köket!?

Charles sa...

Som svarande för markservicen efter pensioneringen får man ju en del erfarenheter av sånt Du beskriver. Men det spelar ingen roll vad vi talar om när det gäller fabriserade varor till försäljning. Billigaste tänkbara material och arbetsinsats ställs mot högsta möjliga vinst, och det går ut över kvalitén. Å andra sidan är det ju det som skapar de vinster (BNP) vi alla lever av. Så lite binder vi ris åt egen rygg... eller?
Ha dé
/charles

Lennart sa...

Mitt strykjärn är på 1500 W, tycker jag är bra. Däremot är sladden så kort att jag måste ha en förlängningssladd varje gång

epsilon sa...

Runda hörn, längre sladdar, bättre kvalitet, nytänk och dyrare - önskan för framtiden. blir det bra då tro?

em sa...

Gamla hushållsmaskiner höll mycket längre än dagens, sa den killen (OK, äldre mannen) som var här för att laga vår spis. Och vi som har varit med ett tag minns genast maskinerna i vårt liv - snudd på livskamrater. Fast de var inte alltid lätta att hålla rena, och runda hörn minns jag inga.
Margaretha