onsdag 15 september 2010

Förtidsröstning

Förtidsrösta på valdagen. Nu måtte det vara något som gått mig förbi. Samtidigt som vallokalen är öppen för röstning mellan 8-00 och 20.00 så kan man förtidsrösta i samma lokal mellan 10.00 och 14.00. I ordet förtidsröstning tycker jag innebörden är att man röstar i förväg - före själva valdagen, så jag begriper inte detta. Är det för att man ska kunna lägga sin röst kl. tio och den gå och ändra sig fem i två? Nåja, nån förklaring finns väl?
Annars tycker jag nästan att man börjar få en överdos av politik. Alla partiledare är ju överallt och utfrågas av än den ene än den andre. Journalister som vill göra sig ett namn tycks sätta i system att inte lyssna på svaren, utan endera avbryta eller tänka på nästa frågor. Politikerna å sin sida ägnar rätt mycket tid åt att påpeka hur katastrofalt fel motståndarna tänker. Och då blir man ju som väljare lite konfunderad - alla har samma mål: bra sjukvård, omsorg och skola. Det man strider så intensivt om är vägen dit och inte ens de skillnaderna är så tydliga i alla lägen. Idag lanserar två f.d. politiska redaktörer (en från AB en från DN och Expressen) iden om att Mona och Fredrik borde regera tillsammans eftersom de trängs i mittfåran bägge två. Det skulle ju verkligen ta vinden för SD.
Den lösningen är väl rätt avlägsen. Hoppas bara att det blir majoritetsregering så att vi slipper SD i riksdan.
Jag kommer inte att rösta i förtid, det är lite högtidligt att gå och lägga sin röst just på valdagen.
Spännande att se hur det går.

7 kommentarer:

Cici sa...

Håller med i allt du skriver. Vad som helst bara inte SD får en vågmästarroll.

Maggan sa...

Hej! Ja, jag börjar också ledsna på alla politiska utspel och utfrågningar. Jag tycker också att det ska bli festligt att gå och rösta "på riktigt".

Lisan sa...

Förtidsröstning på valdagen! Ja, det låter ju konstigt, men det kan vara så att en väljare av någon anledning kommer till fel lokal dvs inte den som är angiven på röstkortet eller är på annan ort än den på röstkortet och då kan han/hon hänvisas till närmaste plats med förtidsröstning för att lämna sin röst.

Som valförrättare röstar jag på valdagen, men det är inte lika roligt som att gå med familjen och rösta!

Det ska bli skönt när valet är klart! Jag håller tummarna för fortsatt välfärd.

BarbroLi sa...

Jag tycker det är fantastiskt och högtidligt att få gå iväg med sitt röstkort till vallokalen. Viktigt och stort.
Känner oro inför SD och deras sympatisörer. Jag inser ju förstås att vi alla har rätt att säga det vi vill och tycker och bli respekterade för det, men någonstans så sitter en liten jäkel i mig som hejar på dem som stör deras möten. Jag hörde och såg Åkesson på TV igår och tänker att de som sympatiserar med honom måste tänka mycket snävt och kort och lida av en enormt svag självkänsla. Elände!
Det ska bli intressant på söndag!

Charles sa...

Taftologi hette det när jag gick i skolan. Men det var ju mer än 50 år sedan nu. Annars håller jag med i mycket. Blockpolitiken stör urvalet. Trots att vi har flera partier så får vi på nåt sätt ett tvåpartisystem med kraftdelning på 49 resp 51 %. Då vill det ju till att skillnaderna är små för att kunna besluta. Annars borde 2/3 delsmajoritet vara lag för beslut?

Anonym sa...

Förtidsröst på valdagen är bl a till för dem som inte kan infinna sig i sin egen vallokal i sin hemkommun. Och som kanske som Epsilon och andra tycker att det är högtidligt att rösta på självaste valdagen. Det ska vi väl inte missunna dem?

epsilon sa...

Tack Lisan för info om förtidsröstning. Begreppet var nytt för mig,hade missat att det ersätter poströstningen. Och självklart Anonym så missunnar jag ingen det högtidliga. Vi är ju många som tycker att det är både viktigt och stort.