torsdag 23 september 2010

Jämkad uddatalsmetod

Jämkad uddatalsmetod är ett begrepp som först nu fått ett verkligt innehåll för mig. Att det är en hel del uträkningar i det hela har ju gjort att snart sagt varje professor i matematik suttit i morgonsoffor eller intervjuats i radio. I morse hörde jag en kvinna från Dalarna som tydligen först trott att hon kommit in riksdan men sen mandaten fallit ut annorlunda nu inte får platsen, Hon säger att hon inte förstår systemet - konstigt tycker jag. Förstå borde hon göra, kunna redogöra för reglerna är ju ingen som begär. Men förstå borde hon om ska sitta i vår lagstiftande församling.
Dessutom pågår ju en sorts tävling i att tala om vad andra kommer att göra. Dåliga förlorare visar också upp sig. Oavsett vad man tycker så hör det väl ändå till god ton att gratulera den som vinner. För det är väl rätt så klart vilka som fått mest röster. SD ställer ju till det på ett obehagligt sätt men alla andra partier säger ju att de inte ska samarbeta med de främlingsfientliga - då så då kan de väl inte få nåt inflytande.
Det är jobbigt att förlora men i ett demokratiskt system kan man väl inte pådyvla andra sidan att de inte begriper vad det är frågan om. Av vinnaren tycker jag också att man kräva laagom hög svansföring. Nästa gång kan resultatet vara ett annat och då kan det överilade och obetänksamma komma tillbaka som en bumerang.

Inga kommentarer: