söndag 14 november 2010

Damm

Att det blir så mycket damm bakom tavlorna! Blev förvånad över att det kan samlas så mycket.
Andra dammsamlare är ju mera välbekanta - källarfönstren med spindelvävar och småflugor, girlangerna från taket som ibland dyker upp i solljuset, den gråa dammfilten bakom kylskåpet.
Jag har ju aldrig haft något system i städandet utan det har varit akutinsatser och varvat med grundligare veckostädning.
Storstädning som min mamma genomförde varje vår det har vi aldrig genomfört i detta hus. Aldrig ut med allt, dammsuga, skura, vädra, lägga malkulor (naftalin?). I vintras tog jag visserligen ut den från svärföräldrarna ärvda persiska på nysnön. Är tacksam över att det kom ett nytt snöfall efter den bravaden..
Tavlorna de hänger ju där de hamnade 1991 när vi flyttade hit, ramarna dammas ibland men baksidan - har väl aldrig hänt. Men våra vänner B och L gav oss en akvarell med motiv från Bohuslän. Den ville jag de en fin placering och det var då som upptäckten gjordes.
Läkare och lärare har mest ostädat hemma sa städpersonal en gång till min svägerska, . Hon trodde att de berodde på yrkesgruppernas arbetsbelastning. Hur det är med läkare vet jag inte så mycket om men lärare är ju vi flera i släkten och det är nog inte främst tidsbrist det beror på om det är dammigt bakom tavlorna.
Men tanken slår mig - tänk om det bara är i detta hus. Skämmigt som man säger idag.

5 kommentarer:

Cici sa...

Himmel, nu måste jag gå en runda och kolla bakom konstverken! Ibland känner jag att den japanska stilen vore något för mig; släta, blanka trägolv och likadana väggar, sparsmakat med möbler och pynt. Det verkar i alla fall lättstädat. Kanske inte så ombonat.

Lisette sa...

Du är definitivt inte ensam!!!!! Men jag skäms förbaske mig inte. Du vet väl vad man brukar säga: Det är bättre med lite skit i hörnena än ett rent helvete!
Ha det så gott. Göm dammtrasan igen.

Anonym sa...

Alldeles innan jag gick i pension var det några unga kollegor som talade om en person vars hem luktade "pensionärsdamm". Herregud! Var det så hemma hos oss? Det fick mig att rusa hem och dra fram torka bakom det mesta. Fast bakom tavlorna - det missade jag. Tack för tipset! (Enligt min dotter luktar det inte pensionärsdamm här - än.)

epsilon sa...

Cici - det japanska kanske vore nåt
Lisette - jag sitter lugn, nu kan det ju dröja ett bra tag innan tavlorna behöver en ny omgång.
Anonym - Pensionärsdamm minsann, tur att döttrarna inte håller tand för tunga.

Lennart sa...

Bakom tavlorna? Det har jag inte märkt hos mig, däremot blir tavelramarna dammiga. Ett nytt ställe jag upptäckte och aldrig tänkt på tidigare var gardinstängerna. Bytte till nya gardiner i stora rummet för ett par veckor sen och såg hur dammigt grå stängerna var!