tisdag 30 november 2010

I morse var 20 minusgrader, ganska bistert alltså. Inte vad vi är vana vid precis. Ofta har ju både Anders och julen slaskat men nu braskar det till ordentligt. Det beror, enligt SMHI, på att den nordatlantiska oscillationen är i en negativ fas. Tänk vad man får lära sig. Lågtrycken går på en sydligare bana och ger nordanvinden fritt spelrum. Det tycks blåsa ända från polartrakterna. Man vet inte vad det beror på och förstås inte hur länge det kan hålla på.
Här i skogskanten har det ju inte varit så besvärligt, inte ens när det stormade som värst. På slätterna var det visst värre. Om man inte ser vägen kan man ju snart vara i diket.
Efter alla milda vintrar, ja med undantag av den förra, så har man ju nästan glömt hur man klär sig för kyla. Yllebyxor, långkalsonger, tjockare handskar, mössor - det gäller att leta i skåp och lådor.
Jag gillar vintern, funderar på att plocka fram skidorna. Egentligen borde man ju ut i dag. Kan inte minnas att jag nånsin åkt skidor i november.
Himlen är blå, solen skiner och termometern har segat sig upp till 10 grader. Klart uthärdligt för en promenad.

2 kommentarer:

Lennart sa...

I torsdags förra veckan då jag var i Tyskland blev det plötsligt -9 grader, dagarna innan hade det legat kring 0:an. Det kändes inget speciellt konstigt tyckte jag, jag gick som vanligt omkring klädd i bara skjorta och uppknäppt vinterjacka (inga handskar). Men tyskarna jag träffade tyckte alla att det var väldigt underligt och onormalt med så många minusgrader redan i november. Upptäckte i dagarna att mina favorithandskar är försvunna?

Cici sa...

I går morse, tisdag alltså, var det bara två minusgrader här i Skelleftetrakten. I dag har det väl legat på fem-sex, men det har blåst ganska friskt. Bor man här är det vadderade. vindtäta plagg som gäller. Halsduk eller fuskpolo och tjock mössa till tumvantarna är också ett måste. Fin får man vara på sommaren.