tisdag 9 november 2010

Var ligger Hälleforsnäs?

Vilket land gränsar i norr till Litauen? Vilka hav förbinds av Suezkanalen? Två frågor i "Vem vet mest" i TV2 förra veckan. Geografifrågor till unga människor får ofta ett felaktigt svar. Var ligger Sölvesborg - inte en susning, kanske Dalsland, i vilket landskap ligger Kristinehamn - det ligger väl inte i Värmland? Vi har ju våra käpphästar lite till mans och en av mina är detta med geografi. Länder, floder, bergskedjor, huvudstäder - ett bra skelett att hänga andra kunskaper på.
När journalister placerar Hälleforsnäs i nv Västmanland eller Karlshamn i Värmland då mailar jag till dem. Dagen nyheter svarar alltid att de ska bättra sig men Expressen tycker troligen inte att det är så noga för från dem har jag aldrig fått nåt svar.
Sverige är en grön spenat ur vilken orter sällsamt dyker upp lär Göran Hägg ha sagt och det är väl så det blir för ungdomarna om tiden på mellanstadiet ägnas åt det som kallas egen forskning. Namngeografi har ju varit skrattretande omodernt i åratal, man behöver inte lära sig för det är ju så enkelt att googla sägs det ju. Javisst men när man hör Banjul, Katmandu eller Hobart i nyheterna så hinner man ju inte googla och nog begriper man mer om man åtminstone i tanken placerar orterna i rätt världsdel. Som sagt - min käpphäst och nu tycks det som om skolministern är inne på samma linje.
I vår globala värld så behöver vi kunna orientera oss och då är det bra att ha kartan aktuell.

5 kommentarer:

Lisette sa...

Jag skulle önska att jag kunde min geografi så som du kan. Men tyvärr. Jag har alltid haft svårt för att placera huvudstäder och länder på rätt plats på kartan. Men det är INTE p.g.a. ointresse. Jag har helt enkelt svårt för det. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Kan det möjligen ha att göra med att jag dessutom har extremt dåligt lokalsinne?
Jag kan än i dag vid 72-års ålder köra fel i min egen hemstad där jag har bott alltsedan vi flyttade hit då jag var 6 år gammal!!!
Lyckost dej som har geografi som favoritämne!

Charles sa...

Ja nog är det viktigt för journalister (Tidningar) att hålla geografin högt när man skriver om något. Vi har ju i landet flera orter med samma namn. Jag minns i min ungdom att det fanns två Tärna, ett i Västerbotten och ett i Västmanland. Läste i VLT om nåt med Tärna och tänkte på det i norr. Det gick inte ihop. Så fortsätt Du och upplys Expressen. En dag så fattar de!
Ha dé
Charles

Lisan sa...

Ja, tyvärr verkar svenska ungdomar inte kunna särskilt mycket geografi. Däremot vet de det mesta om vilka kändisar som är ihop och är väldigt kunniga om olika tv-såpor.

Anonym sa...

Så då jublar du över Björklunds ingrepp i nya läroplanen.

BarbroLi sa...

Klart det är bra att kunna namngeografi, men jag förstår ändå inte din sympati för Jan Björklund.