lördag 30 oktober 2010

Ibland funderar jag på att bli vegetarian. När det är nåt om vanskötta djur på tv, ICA:s ompackade eller gasade köttfärs, salmonellalarmad dansk fläskfile ock så vidare..... Men sen ändrar jag mig ju även om vi inte är alls främmande för vegetarisk mat, dottern är vegetarian sen drygt 15 år tillbaka. Hos henne blir man alltid bjuden på god och påhittig mat. För nån vecka sen när jag började med en frysrensning upptäckte jag dock att jag inte tål quorn, fick som det häftigaste gallstensanfall. Synd för det är ju en användbar köttersättning.
Frysrensningen var av nöden för nu i veckan hämtade jag en kvarts kviga hos en styckaren. Kvigan har gått bland andra kvigor hos svågern och svägerskan i närheten av Mälaren. Hon har inte varit i närheten av antibiotika, hon har gått ute hela sommaren, gräs, blommor och brännässlor har hon tuggat i sig.
18 kg köttfärs - jag väger upp i plastpåsar, det blir 36 stycken som lägger i frysen. Inte allt på en gång och köttet får ligga kvar i kartongen ute på altanen. För det är ju vakumförpackat, det ingår i köpvillkoren. Så det är ju lugnt. Tills min syster, som också hämtat, ringer med alarm i rösten.
- Har du tittat på köttet? Det är inte vakumpackat.
Nej det var det alltså inte. Det låg i ett plastskynke, detaljerna var uppmärkta men de simmade
i blod. Och det var då jag fick de där vegotankarna igen. Den påträngande lukten av blod.......

5 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt välunderrättad jägarkälla kan man lägga köttet att möras på tex lakan. Delarna måste ligga fritt från varandra. Dygnsmedeltemeoeraturen styr hur länge det kan ligga.
Systern

Lisan sa...

Jag håller just nu på och läser "Döden i grytan" och får avsmak för griskött, när jag läser om svinfarmarna. Annars har vi också förmånen att köpa kött från djur som är uppfödda på en gård och gått ute och betat. Men vad är det för kött man får på restaurang?

BarbroLi sa...

Ät fisk istället.

Lennart sa...

Jag äter mest olika quornsaker. Lätt att köpa och enkelt att värma i stekpannan eller mikron på jobbet. Mina föräldrar lagade mest vegetarisk då jag var yngre och jag känner ofta inget större sug efter att äta kött, blir faktiskt ofta trött på att äta det. Det blir mest att jag äter lamm då jag är på restaurang och goda wurstar då jag är i Tyskland.

epsilon sa...

Systern - tack för tipset.
Lisan - griskött är ju en rysare nu för tiden
BarbroLi - krabba och räkor blir det
Lennart - vegetariskt är verkligen bra, men inte enbart för min del. Inte ännu i alla fall