måndag 8 augusti 2011

Opera på skäret och Loka brunn

Nu har jag varit på Opera på Skäret igen. Förra året hade jag ingen aning om att jag gillade opera. Men nu vet jag så jag har sett Carmen två gånger. Kan ju tyckas överdrivet men när jag redan bokat en biljett bestämde vi att besök på Skäret skulle vara en bra 70-årspresent till svägerskan A.
Två tenorer alternerar som Don José liksom två sopraner alternerar som Carmen. Nu har jag hört båda paren och i lördags var det speciellt bra när Stuart Neill lät sin stämma flöda ut över nejden. Förresten så tyckte jag allt var bra - den vackra bergslagsnaturen, hela miljön kring det nedlagda sågverket, serveringen med goda smörgåsar, blåbärsbakelser och sen ett glas cava i pausen, sångarna , orkestern, vädret. Ljuset faller in genom väggspringorna i torkhuset, det drar lite ibland, ett långt godståg passerar. Alldeles underbart - örongodis i häftig miljö.
Extra festligt var det ju i lördags när vi firade A. Vi, svägerskan B och svågrarna också, träffades i Grythyttan där vi fikade vid torget och lunchade i Måltidens hus. Där missade vi tyvärr den guidade visningen och därmed kokboksbiblioteket.
Det är ju så vackert i Bergslagen, naturen närmast mitt hjärta och vägen till Kopparberg är smal och krokig och den körde vi tillbaka till Loka brunn på kvällen. Vi bodde rätt så flott där i "Finnhyttan" och smaskade i oss den trerätters som ingick i operapaketet.
På söndan regnade det så bastuflotte och bad i Loken fick anstå. I stället åkte vi till Formens hus i Hällefors. Vi är verkligen i rätt ålder för den nostalgitripp det innebär att titta både på samlingen av designprylar från förra seklet och de båda inredda lägenheterna. Det blev mycket "åh en sån hade vi" och " och såna kaffekoppar hade faster L, vem fick dem egentligen". Formens hus är verkligen väl värt ett besök.
Men nu undrar jag vad man ska ge på Skäret nästa år, för jag hoppas att det blir ett nästa år, att sponsorerna är givmilda, att publiken fortsätter att strömma till och att Bredsjö herrgårdar fortsätter att driva serveringen. Kan man hoppas på Trollflöjten tro?4 kommentarer:

Lilla B sa...

Vi är nog flera som hoppas/tror att Trollflöjten blir nästa års uppsättning.

PO66 sa...

Vilka härliga upplevelser i sommar-Sverige!

Cici sa...

Att se opera "live" kan vara en häftig upplevelse. Det är ju ofta så där överdrivet dramatiskt, gärna med mycket färg i kläder och scenerier. Det är så overkligt att man liksom kan kapa verklighetslinan och leva med i fantasin.

Att det sen var inbakat i ett mera omfattande arrangemang låter väldigt trevligt.

Jag kan faktiskt känna mig lite avundsjuk, visst är det tillåtet?

epsilon sa...

Lilla B - D
då håller vi tummarna för Trollflöjten då.
PO66 - ja det var verkligen härligt.
Cici - opera på Tv har jag aldrig gripits av.Helt annan sak live. Visst får du vara lite avundsjuk för vi hade verkligen så trevligt.