måndag 1 augusti 2011

Vackra Värmland

Vilka ställen det finns. Jag har varit i Värmland igen och besökt några turistmagnetiska ställen. Vi hade våra bästisar B och L på besök i förra veckan och när B uttryckte en önskan om ett linneväveri så blir ju Klässbol det givna målet. På vägen dit tog vi förmiddagskaffet på Alsters herrgård. Hemgjorda dammsugare i ett hörn på verandan där Fröding säkert suttit. Lunch på Kvarnen i Klässbol vid den brusande forsen och sen ett grundligt besök på väveriet. Så roligt att så vackra saker fortfarande kan tillverkas i Sverige.
Keramikern Ulla Nilsson gör också vackra saker i sin verkstad i Långvak utanför Arvika. Maken fick köpa en tillbringare, ersättning för en som gick i golvet för ett tag sen, och ett fat bara för att det var så vackert.
I lördags bar det av mot de trakterna igen, denna gång med min syster och U som var vår klasskamrat i realskolan. Borgviks bruk med glas och konst i sliperiet var första anhalt. Oskar Magnusson, musiker i Sven-Ingvars, är gallerist. Kjell Engmans glas och en del spektakulära målningar och grafiska blad, bl.a. Ronnie Wood, Ernst Billgrens och Johan Rheborg är väl värt ett besök. Vacker lokal och mycket trevligt bemötande av den unge galleristen.
Trevliga är också innehavarna av Häljebols konstgård, mitt emellan Säffle och Arvika.
I ett stort gammalt skolhus har Ellen Heller och Magnus Hedman verkat i 15 år men nu lär det vara slut. Huset är sålt och de söker sig vidare och det kan man verkligen förstå.
Ellen Heller målar i en oerhört tidskrävande teknik där färgen läggs på i många tunna lager. Som gamla holländare tyckte U. Två år kan et ta att färdigställa en målning. Hennes man ägnar sig år grafik. Mycket man skulle tänka sig ha på väggen, enbart priset avskräckte.
Dessutom sköter de en vackert anlagd jätteträdgård med stora block av Älvdalsporfyr där de tidigare även haft påfåglar. Och så serveringen förstås med hemlagad äppelkaka. Man förstår att de inte riktigt orkar med.
Hoppas att de nya innehavarna gillar att måla också. Kanske inte tavlor utan mera fasader och fönster.
För underhåll har inte prioriterats men en strålande sommardag kan ju en byggnad som är mera shabby än chic vara helt oemotståndlig.

3 kommentarer:

Maggan sa...

Värmland verkar ha fullt med kreativa människor. Härligt. Vi har varit i Sunne-trakten många gånger. En Värmlandstripp jag särskilt minns är den till Arvika med lillasyster. Besökte Klässbol, Rackstamuseumet och badade i liten sjö.

Till Värmland jag gärna återvänder.

Anonym sa...

Älvdalskvartsit! Syrran

epsilon sa...

Maggan - visst är det fint, och hur mycket som helst att se.
Syrran - attans att jag skrev fel. Jag hörde ju att han sa kvartsit.