fredag 14 oktober 2011

Äpplen på Grönsöö och Säby

Det skvätter äppelmos i mitt kök.
Helgen som gick besökte vi svågern och svägerskan på bondlandet utanför Enköping. Där de bor i odlingszon 1-2 så är det ju gynnsamt för äpplen. Och just denna helg var det äppelmarknad på Grönsöö slott.
Jag har ju alltid retat mig på när Ica skyltar med "Äpplen röda" och Äpplen gröna" som om vi alla vore färgblinda.
På Grönsöö ser de skillnad på äppelsorter och det var många på den fina utställningen och rätt många sorter till försäljning. Jag köpte en tolvkilos låda Åkerö och en kasse på sju kilo där jag plockade ihop Lobo, Alice, Cox orange och nån sort till som jag glömt namnet på.
Även Säby har äppelodlingar med egen gårdsförsäljning. Där blev det också några sorter och en baginbox med äppelmust.
Om nu ordspråket om att ett äpple om dagen håller doktorn borta så kommer vi att vara friska ett bra tag framåt. Hoppas att det gäller även när man intar äppelkompott, chutney och mos.
För övrigt så skiner solen på mina gnistrande rena fönster. Rut, dvs Malin och Linda-Marie, var här i början på veckan. Har fortfarande lite dålig balans efter benbrottet så jag är glad över att slippa balansera på stegen utanför våra rätt så stora utåtgående rutor. Mycket bra ursäkt i mitt tycke.
Ska bara försöka att inte stänka på köksfönstren

4 kommentarer:

Dotra sa...

Åh, de där äpplena jag fick med mig var kanongoda! Var det Åkerö?

epsilon sa...

Ja, det var Åkerö. min favoritsort.

Dotra sa...

Jag köpte Filippa på Ica Hjertbergs igår, den sorten har vi ett eller två träd av i vår nya trädgård. De var också goda.

epsilon sa...

Vad bra, då blir det mycket mos nästa år.