torsdag 6 oktober 2011

Snuskhummer - hummerpremiär.

Snuskhummer, hur har det ordet uppstått egentligen? Frågan ställdes av min bänkgranne på studiecirkeln om Bohuslän. Jag har gått med i Pro nu också och i höst och vinter läser vi om Bohuslän och avslutar det hela med en resa dit till sommaren. Jag som egentligen nästan bara sett landskapet från havet ser verkligen fram mot det.
Att frågan kom upp beror nog på att vi talade om hummerfiskepremiären och det häpnadsväckande priset för de första humrarna som togs upp, lite drygt 30000 kr var det visst. Snuskigt dyrt kan ju tyckas. Kan det verkligen vara så gott så det ger valuta för de pengarna?
Men snuskhummer då - Bonniers synonymordbok ger ingen hjälp förstås, inte många sammansatta ord i den. Inte mycket hjälp på nätet heller vad jag kan hitta.
Kan det vara en man som passerat bästföredatum, sitter på krogen och nyper yngre kvinnor i rumpan? Dvs gjorde det i svunnet sekel, sånt förkommer väl inte nu?

5 kommentarer:

Lisbeth sa...

Den ide du skev om på slutet tror jag på. Dom där humrarna finns ju lite varstans. Sist mötte jag en på en överfull buss. kan bara säga att inte hade jag betalat 30000 för den hummern.
Ha det så bra

Shappochklack sa...

Jag har svaret på frågan! Fredrik Lindström besvarade den i den gamla TV-serien "Värsta Språket".

Förr i tiden var ordet hummer slang för ordet hand, t ex "ge mig hummern". Ordet kan liknas vid engelskans "dirty hands". På den tiden då uttrycket myntades var det mer vanligt än idag för t ex servitriser att bli nypta av dessa så kallade snuskhumrar.

Hoppas att det var begripligt!
~ 18årig språkentusiast

Cici sa...

Att Fredrik L ha betytt mycket för det svenska språket i dag ser på i ovanstående, upplysande svar. Så infödd stockholmare jag är kände jag inte till att hummer var lika med hand, men det kanske var före min tid.
Vilken trevlig studiecirkel du verkar går i, kanske kan vi starta något liknande här i byn.

Lennart sa...

Jag kommer ihåg att pappa pratade om att det fanns en man i Örebro på 70-talet som kallades "Nyparn". Han gick omkring runt Järntorget om dagarna och nöp kvinnor i baken lite då och då.

epsilon sa...

Lisbeth - vad är det med karlar som beter sig så? Himla otrevligt i vilket fall.
Shappochklack - aha, då var jag på rätt spår.
Cici - studiecirkeln är verkligen trevlig, kul att träffa nya människor.
Lennart - men snälla nån vilka typer det finns.