Max 25 watt står det i den äldsta lamphållaren till adventsstjärnan. På den nyaste, inköpt i går står det likadant. Jaha, vad motsvarar det då på lågenergilamporna?
Borde det inte finnas en översättningstabell? Blir det för varmt, borde man kanske hålla sig till ledlampor, vilket är bäst? Detta är en djungel tycker jag och en del av lågenergilamporna ger så fult ljus.
Inte lätt för den för vilken watt, volt och ampere är tomma begrepp och som heller aldrig begrep vad Ohms lag går ut på.
Nu är alla stjärnor uppe och det med femwattare men jag har inte tänt dem än.
Fast det borde man kanske göra för på söndag lovar yr.no 13m/sek som är liten kuling på norska. Då kanske strömmen kommer att lysa med sin frånvaro.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Lågenergilampor ger ca. fem gånger mer ljus per Watt-tal. Detta har inte något med Watt, Volt, Ampere eller Ohms lag att göra.
De gamla lamporna var glödlampor dvs ljuset uppstod, genom att en glödtråd ficks att glöda.
Lågernergilamporna är i princip nedbantade flourescerande lysrör - s.k. "Compact fluorescent lamp" - och innehåller en gas (plasma), som lyser.
http://en.wikipedia.org/wiki/Compact_fluorescent_lamp
Johan - tack precis vad jag behövde veta, ta gånger fem. Resten kan ju fortfarande strunta i att jag inte begriper.
Jag kunde Ohms lag när jag var 15, men sen glömde jag det hela. Ibland brukar det stå jämförelsetal på förpackningen men det är inte alltid så har jag märkt. Jag har lågenergilapmor i nästan alla lampor hemma hos mig. I min golvlampa har jag en vanlig på 150 watt, den har nämligen dimmer och så har jag två LED-lampor och så ett lysrör i badrummet. Jag gillar lågenergilampor, pasaar på att köpa det i Tyskland, kostar mindre där. Så håller de länge, den ovanför köksbordet höll i 15 år!
Jag hittade en sida som verkar informativ och lättförståelig:
http://www.lampinfo.se/fakta-om-lagenergilampor/
Lennart - Ohms lag förekommer ofta i korsord. Undrar vilka andra som använder den?
Cici - bra sida. Tack!
Skicka en kommentar