tisdag 8 november 2011

Så mycket köttfärs

28 kilo köttfärs och drygt 16 kilo fransyska, högrev,innanlår, filé och biff ligger numera i min frys. Vi hämtade det hos svågern och svägerskan i torsdags. Det är ju en bra bit att köra men på vägen hämtade vi vinterdäck till Mitsubishin i stupmörker utanför Tillberga. Maken köpte dem på Blocket av en ärlig och ordentlig man som gav oss kvitto och sen genade vi på för oss totalt okända vägar till Enköping.
Tack snälla GPS:en att du hjälpte oss!
Någon av de lurviga och gulliga ungdjuren som hållit landskapet öppet, ätit gräs,sly och brännässlor är det alltså som ligger förpackad i boxen.
Jag, som vispat blod när julgrisen slaktades, är tacksam att jag slipper det idag. Lukten av blod blir ganska överväldigande och korta stunder tänker jag att jag nog skulle övergå till det vegetariska.
Men nu när all färs är uppvägd i halvkilospaket, märgpipan och ytterlåret har blivit svårstavad fransk gryta och rullen är sjömansbiff så känner jag mig ganska nöjd och husmoderligt duktig.
Om man skulle ta och göra en äppelkaka nu när man är så himla flitig.

4 kommentarer:

Lennart sa...

Då jag var i Tyskland fick jag äta en härligt god gryta som innehöll nötkött från någon slags urtidskossa. Det finns en förening där som har en naturpark där det går långhornade kossor från Skottland? tror jag. De skjuter några djur varje år och delar upp köttet bland medlemmarna. Mycket godare tycker jag än det jag köper på ICA.

Cici sa...

Det borde vara en smak som ligger mellan älg och vanlig ko kan man tycka. Färs i tillplattade halvkilosförpackningar är mycket praktiskt att ha hemma, tinar fort och kan användas till mycket. Däremot kan man kanske inte spara köttet lika länge som älgkött på grund av fetthalten.

epsilon sa...

Lennart - Man kanske inbillar sig men jag tycker också det är godare än det man köper på ICa. De här djuren är ju också helt fria från antibiotika och kraftfoder.
Cici - färsen var så fin och entrecoten, helstekt med vitlök och timjan, såå god. Men det får ju inte ligga alltför länge i frysen.

Lisan sa...

Visst är det skönt med en välfylld frys att plocka ur. Nu har jag lite problem med att hinna ta vara på allt innan det blir för gammalt. Jag har också haft turen att få tag i närproducerat naturkött! Annars hade det blivit mycket vegetariskt!