söndag 8 januari 2012

Grönt, grått, vitt

Konstig vinter vi har. I dag är det snö, i går var det bara grått och i förrgår sken solen. Vi hade släktbesök och drog iväg till dottern som bor söder om Vänern. Hon och sambon har köpt hus ute på slätten, det verkliga slättlandet med vida horisonter. Fälten var lysande gröna, höstvete säger svågern, som bor i en annan slättbygd. Visserligen var vinden kall men det var inte många grader. Fast vi frös så den längsta promenaden blev på Ittala outlet, den sorgliga resten av Rörstrands porslinsfabrik. Sorgligt att det inte går att tillverka porslin här i landet.
Impulsköpte en snygg rostfri gryta, made in Norway. Så snygg att ur den serverades den trevliga rätten brysselkål, (rosenkålen i På spåret) kokt i grädde och dijonsenap, garnerad med torkade tranbär.
Idag kokar jag soppa på en spik. Precis som i sagan lägger jag till lite grann - några charlottenlökar, en potatis och en påse ekologiska jordärtskockor. Med en skvätt grädde så kommer den nog att smaka bra.
Ska nog ta och baka också, för på brödfronten ser det tomt ut frysen.

5 kommentarer:

PO66 sa...

Oj, har precis rensat brysselkål och blev så sugen på att koka den enligt din beskrivning. Skall serveras som tillbehör till övrigt på middagsbordet till kvällens ad-hocmatgäster.

Maggan sa...

Åh, det där lät gott med både brysselkålen och med soppan. Måste tänka ut något riktigt gott när systerdottern, som är vegetarian, kommer.

Cici sa...

Kommer precis från en middagsbjudning hos yngresonen där vi fick en huvudrätt med bland annat brysselkålshalvor.

Det är för övrigt förunderligt vad mycket gott man kan tillaga av lite spik.

epsilon sa...

PO66 - senapen ger lite sting och grädde är ju inte så dumt. Skulle vara färsk timjan också, hoppade över det.
Maggan - båda var goda.
Cici - spik kan vara bra att utgå från.

BarbroLi sa...

Brysselkål är gott! Om man steker dem i halvor tillsammans med lite hackad rödlök och några valnötsbitar blir det ett gott fräs till kött eller fisk. Smaksätt med en skvätt balsamvinäger och en liten droppe honung.