torsdag 29 december 2011

Blåsig mellandag

Jag väntar ut ovädret liggande i TV-soffan, zappande mellan kanalerna, i gillestugan där blåsten inte hörs så bra, smygäter lite på överblivan julkakor.
Fast det finns ju annat jag kunde göra.

1) Läsa julklappsböckerna. Jag fick både tantboken jag önskade mig och Kerstin Ekmans senaste. Jag har gjort tantquiset, fick en hel del tantpoäng. Bl.a. full pott på detta: diska ut mjölktetra, sätt i plastpåse,frys in äppelmos.

2) Ringa trafikövningsplatsen på flygfältet och boka in lektionen i halkkörning. Känns äventyrligt, stormen får blåsa över. En bra julklapp för mig som aldrig vågat sladda så där som både maken och sönerna törs göra.

3) Gå ut och gå med de nya bungypumpstavarna. Men då är det ju blåsvädret som hindrar mig. Testade dem på annandagen när vi gick efter Ålands kanal och såg spåren efter både bäverns och Dagmars härjningar. De gav träningsvärk i armarna.

4) Åka till byggfirman, köpa lite material och börja ernsta med japansågen och stämjärnet.

Fast lite nytta har jag gjort. På juldagen då plockade dotra ner kartongerna med sparade babykläder från vinden. En låda med leksaker kom också ner. Nu är leksakerna diskade och bara väntar på det kommande barnbarnet. Väckte många minnen. Allra roligast var lådan med klänningar, hade totalt glömt dem. Både dotra och svärdotter provade. Och tänk, otroligt nog så föll två vardera flickorna i smaken, både den gravida dottern och den slanka svärdottern hittade nåt passande. 80-talet, då var jag tydligen rätt så smal.

Hoppas att vädret lugnar sig. Borde bara kolla på yr.no som lovar 9m/sek och inte titta på aftondrakarnas olycksprofetior som flaggar för storm eller t.o.m. orkan.
Om det mojnar blir det risgrynsgröt till kvällen. Om blåsandet håller i sig går jag inte ut, åker inte till affärn för att köpa mjölk. Då blir det nog pizza på den lilla skinksnutten.
Oj, nu blev det så tyst, undrar om vi är stormens öga nu?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Lugn och härlig dag hör jag, även om tankarna styr mot vad som göras kan. Toppen med halkkörningen :)
Åh så kul med barnbarn för dig! Grattulerar.
Skoj när det man sparar faller i smken också.
Idag bojkotta jag allt och la mig på soffan. så skönt!
Kanske blir det att att titta på SVT1 20:00. Trevlig kväll. /P.N

Lennart sa...

Har har det blåst friskt hela dagen, hör just nu hur det susar ordentligt utanför fönstret. Regnet kommer och går, det regnar på snedden och i soptunnorna här och där har jag sett en massa sönderblåsta paraplyer.
Gott nytt år!

BarbroLi sa...

Låter som en skön dag. Och vilka bra . Halkkörning har jag inte heller testat men det är säkret bra att ha varit med om det on / när det händer! Gläder mig att att tomten kom med stämjärn och japansåg. Ser fram emot att få beundra resultaten. Ett bakbord mot ett par sockor - kan det vara något?

PO66 sa...

Men visst är det skönt att få kura ner sig och bara vara lite lat. Även här blåser friska vindar så det är inte heller tal om att ge sig ut. Är nyfiken på Kerstin Ekmans senaste bok, den har fått så otroligt bra recensioner. Tror inte den finns på biblioteket härnere så den får stå på inköpslistan nästa gång vi är i Sverige.

Passar också på att önskar dig också ett Gott Nytt År!

Dotra sa...

...och jag ska bara komma ihåg att köpa trådbackar till garderoben i det blivande barnrummet så kan jag börja tvätta och lägga in barnklädesskörden jag fick med mig hem. Än så länge ligger de i kartonger i hallen.

Cici sa...

Det behövs dagar för funderande och planerande också och din dag lät ju inte helt fel.
Lite blåst har vi också fått känna på men inte allt i stormväg, vi låg nog längst ut i kanten av ovädret. Det är dock inget vi sörjer över nu när de vindfällda träden från början av vintern är omhändertagna och hämtade av någon uppköpare.

Halkkörning har jag bara provat på i levande livvet så att säga, och jag hoppas att jag lärde mig något av det. Att komma i sladd på glashalt underlag trots att man mjukt och försiktigt gasat upp farten till 35-40 km/h är ingen höjdare. Med hjärtat i halsgropen missade jag vägpinnen på fel sida om vägen och hamnade lite nätt i dikeskanten, Men inte mer än att jag så småningom kom mig därifrån för egen maskin och kunde köra vidare de tre milen till apoteket och så tillbaka lika långt. Bortsett från den delen av färden som gick på motorvägen, kände jag att 30 km/h var en alldeles lagom hastighet för att fortfarande ha en gnutta kontakt med underlaget.

Annars är nog inte halka ett svårt problem hos oss, snövägarna är oftast fian att köra på. Värst är det om dom driver igen, vilket kan gå fort, och så sitter man plötsligt som i betong. Sånt har jag också provat på.

Bäst är att hålla sig hemma och fundera över saker som man kanske borde göra, då händer inte så många olyckor.

God fortsättning på det nya året!

epsilon sa...

P.N - ha det bra och ta lugnt du också.
Lennart - snart lär nog paraplyerna behövas igen. Gott nytt år till dig också!
BarbroLi - bra förslag, kör till för det.
PO66 - boken är verkligen rolig. Gott nytt till dig också.
Dotra - vänta så mäter jag trådbacken som står på vinden.
Cici - man blir ju kallsvettig av att bara tänka på ishalka o sladdar. Mycket bättre med snö och kyla än växlingar kring nollan.God fortsättning även till dig!

Marianne sa...

Ligg du i soffan och knapra kakor med gott samvete lite då och då, det kan vara nog så skönt ibland :)