torsdag 29 mars 2012

Läsecirkeln

Nu ska jag precis börja med sista boken i läsecirkeln - Gustavs grabb av Leif GW Persson. Den kom förra året men reas redan, inbunden 80 kr.
Om alla är med är vi sju tanter som träffats ungefär var fjortonde dag och diskuterat böckerna vi läst.
Det började inte så bra, med Villa Bonita och Potensgivaren, Skräp i mitt tycke. Inte alltid man förstår sig på andra människors smak.
Sen blev det bättre. Vi läste:
a)Niceville, både spännande och gripande. Boken är, förstås, mycket bättre än filmen, även om den också är sevärd. En bra repetition av amerikansk 60-talshistoria.
b)En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa. Vänskapen mellan en matematiker som pga en olycka bara minns nån timme bakåt i tiden, hans husa och hennes son. Fick mig att börja fundera över primtal, naturliga tal, konsekutiva heltal etc.
c) Frälst, förmögen, förskingrad. Historien om Hanna Lindmark och Margaretaskolan skriven av Ewonne Lindblad. Boken visar hur illa det kan gå i alltför slutna kretsar där man kan krypa bakom en täckmantel av gudfruktighet och fromhet.
d )Felicia försvann av Felicia Feldt. Dotterns uppgörelse med sin mor En förfärlig berättelse. Är en tiondel sant så är det förskräckligt nog. Korta meningar, barndom och vuxenliv blandas i korta stycken, förfärliga detaljer.
Jag läste Barnaboken när den kom på 80-talet. Anna Wahlgren dömde ju ut dagis totalt och talade tvärsäkert om att barn skulle ligga i egna sängar, inte störa mamma på morgnarna och sova middag. När man läser Felicias bok så förstår man varför. En ström av karlar, äkta män och andra, sprit och festande.
e) Så länge solrosorna blommar, Viveka Lärns första vuxenbok som kom redan 1995. Jag som städat ut den ur min bokhylla fick köpa tillbaka den från Röda korset för fem kronor. Den märkliga fotografen Elisabet åker till Grez sur Loing för att leta reda på sin pappas hemlighet. Lättläst, underhållande, lämplig för solstolen, fullständigt ofarlig, inget hemskt händer.
Och nu ska börja med Leif GW.
Läsecirkel är så trevligt. Hoppas alla vill var med i höst igen.

3 kommentarer:

PO66 sa...

Vad avundsjuk jag blir, jag vill också vara med i en läsecirkel!

Marianne sa...

Det låter fantastiskt mysigt, och egentligen också gör att man ännu mer vill tränga in i boken? Ibland tycker jag att jag kanske läser en smula "oengagerat". Men ska man diskutera den sen så...

epsilon sa...

PO66 - det är så roligt. Och det finns ju så många bra böcker som man kanske inte skulle komma på att läsa
annars.
Marianne - helt klart läser man på ett annat sätt, inte bara för att se hur det hela slutar. kanske lite anteckningar också eftersom man är så glömsk nu för tiden.