onsdag 20 juni 2012

Tro inte på det där om Rödluvan

Efter det tragiska historien hörde jag detta; "det här har jag väntat på länge men inte trodde jag att det skulle bli på Kolmården." Tänk så olika man ser på saken. För mitt svar blev ju: "men herregud det är väl där det troligast händer."
Det är ju så olika ståndpunkter i vargfrågan och här i kanten av vargreviret gror konspirationsteorierna.
Grannen sa för flera år sen att man placerat ut djurparksvargar och de tankarna har troligen stor spridning.
Att det inte finns några älgar anförs som bevis för teorin.
Det som forskare säger om att vargar uppfödda på nappflaska ser människan som en sorts varg och att själva fångenskapen ger dem ett annat beteende biter inte som argument.
En del är rädda för att gå ut i skogen, en del vill gärna klappa rovdjuren. Lika dumt båda delar tycker jag.
Att det är lockande för djurparken att låta folk betala en dryg tusenlapp för att gå in i vilthägnet det kan man ju förstå, men att nån är villig att betala det är svårare att förstå. Fast det finns ju folk till allt - simma med hajar, klappa tigrar, bada med krokodiler, tro att man är vän med kodiakbjörnar.
Om man nu absolut vill se vilda djur så är väl djurparker rätt så bra platser om hägnen är tillräckligt stora, men ge tusan i att släppa in folk till dem.
Älgar, lösspringande hundar och vildsvin är nog en större fara för oss promenerande gamla tanter än vad vargen är. Att man är mormor gör en inte till en läckerbit i vargens ögon.

2 kommentarer:

Barbro Li sa...

Ja usch en sådan otäck händelse. Undrar vilka tankar som for i den stackars kvinnans huvud när hon blev attackerad?!
Varg är varag och människa är människa. Starka känslor och positiva relationer kan man säkert ha för varandra, men det viktigaste är väl respekten och klokheten.
Inte ens en mormor går fri!

Cici sa...

För inte så många år sedan kunde man läsa i tidningarna att en hunduppfödare hade blivit ihjälbiten av sina hundar ute i hundgården. Om jag minns rätt var det leonberger det handlade om, alltså tämligen stora hundar, bland dom största.
Så småningom framkom det att kvinnan blivit akut sjuk och fallit ihop död inne i hundgården.
Om man har hund själv vet man att hundar alltid kommer springande om man lägger sig på marken. Dom tar det som en lekinvit och kan lägga sig ovanpå eller försöka krypa under. Är dom flera triggar dom igång varandra och börjar kanske slita i kläderna eller bita i armar och ben för att dra. Troligen vill dom att man ska kliva upp.

En varg har mycket starkare käkar än en hund och dom förstår inte att människovargen är mycket ömtåligare än de vanliga vargkompisarna. Dessutom är det mycket onaturligt för vargarna att man ligger stilla på marken.

Jag tycker det är dumt av media att tala och skriva om "vargattacken" när ingen har sett hur det har gått till. Man bör nog invänta obduktionen innan man uttalar sig.
Det är naturligtvis en katastrof och tragedi för kvinnan och hennes familj, men kanske också för den vilda vargstammen, vars belackare nu får "blodad tand". Däremot var det nonchalant av både kvinnan och hennes arbetskamrater att dom inte var två i hängnet.