tisdag 22 januari 2013

Pratar fåglarna med varann?

Hur pratar småfåglarna med varann undrar jag.  Hos mig har de fått solrosfrön i många år. Ibland när den sorten varit slut har jag köpt vildfågelblandning men då sprätter de ju bara bort en massa frön som inte tycks duga.  Talgbollarna verkar inte heller särskilt populära
Massor av talgoxar och blåmesar, en och annan nötväcka och ibland några hackspetttar men väldigt sällan har jag sett några domherrar.
På morgonpromenaden där det mesta avhandlas berättade H om alla sina fåglar och hon serverar hampfrö. för det gillar  domherrarna.
Hänger upp den lilla plåtstugan som O gjorde på tekniken på högstadiet. (K:s hänger där sen 20 år med solrosfröna) Fyller med hampfrön och se på tusan - nästa dag så är domherrarna framme.
Hur går det till -  hur fick domherrarna reda på att i den där rönnen där det alltid funnits solrosfrön så finns det nu även hampfrön?
Jae, jag bara frågar.

4 kommentarer:

Barbro Li sa...

... och domherrar som är så vackra! Vilken mat kan man tänka att sidensvansar gillar? När jag var barn kalasade de på rönnbären i trädet utanför huset där vi bodde. En liten kusin - nu bankman i New York - beskrev dem som "fidenfans me´fans på färten". Det heter de för mig sen dess.

epsilon sa...

Barbro Li -Åt sidensvansen kan man ställa ut fruktskålen. De lär gilla äpplen, påron och bananer förutom rönnbären.

PO66 sa...

Som jag kommer ihåg det, så hade man alltid mängder av domherrar i trädgården när man var barn. Nu kan jag inte ens minnas när jag såg en senast. Och de är ju så fina!

Cici sa...

Hos oss finns det gott om domherrar - året runt - och på menyn står endast två rätter: solrosfrön och talgbollar. Dom verkar väldigt nöjda med det, sitter aldrig vid talgbollarna men vid fröhuset. Helst verkar dom vilja äta av det som hamnat på backen när andra har ätit. För ett par år sedan läste jag att domherrar var de som var mest angripna av salmonella vilket kanske inte är så konstigt om dom helst äter nere på backen.
Hur dom hittar igen maten är en klurig fråga men dom har väl blick för det. Utan mat ingen överlevnad, och har en hittat ser andra det direkt.