torsdag 8 augusti 2013

Plötsligt händer det - punka

- Tror du att vi kan köra när däcket ser ut så där? Den som frågar är S och vi står på en parkering i Örebro i början av december nån gång i slutet av förra århundradet.
Vi har friserat sanningen en aning, sagt på jobbet att vi ska på ett sammanträde men i stället har vi gått i affärer och julshoppat.
Helt klart att det inte går att köra, däcket är alldeles platt. Jag vet ju att det finns ett reservdäck men hur man gör har jag ju nogsamt låtit bli att lära mig. Men den unge mannen som fått frågan byter däcket åt oss. Det går ganska snabbt när han räknat ut hur domkraften ska användas, tydligen nåt special för märket som har ringar i fronten.
Jag har även fortsatt låtit bli att lära mig byta däck. Det är ju faktiskt så sällan, men plötsligt händer det - punka.
En tur i går, tack och lov inte med min bil, och det börjar plötsligt låta konstigt. Här var hjälpen också nära, reservdäcket fram  och sen var det bara att köra.
Vad punkan beror på vet jag ju inte. Denna gång berodde det i alla fall inte på att någon ljugit.
För då, för så länge sen, så vet jag att jag sa att jag inte skulle fara fram med osanning igen eftersom straffet kom så direkt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bil med reservdäck? Betryggande tycker jag. Nya bilar har inte reserv. /Syrran

Lennart sa...

Jag brukade byta mellan sommardäck och vinterdäck på både min och pappas bil förut. Visst, det gjorde mig svettig och slut men jag brydde mig inte. Det var bara något som behövde göras. Numera, med bilpoolen så slipper jag det. Det ordnar personalen som sköter bilarna. Men jag kommer ihåg en gång när jag och pappa hade bytt däcken på våra två bilar, åtta däck, lagt in de i min Opel Omega kombi för att jag skulle köra de till lokalen där de skulle ligga. Pappa tittade på min bil och sa; - Väldigt vilken stark hjulupphängning då har ordnat på din bil! Den sjunker sig ju inte en millimeter!
När jag köpte den bilen bytte jag ut både fjädrar och stötdämpare till stadiga saker. Jag kunde hålla 70 i rondellerna utan att bilen körde fel. Jag snurrade bara lite med högerhanden på ratten. Fast så hade den en V6a och nästan 300 hästkrafter under huven...
Bilarna i bilpoolen har inga reservdäck utan bara en konstig pump. Fast numera har jag aldrig råkat ut för någon punktering sen drygt 20 år tillbaka.