fredag 1 december 2017

Utvecklingen går fram och tillbaka

Skolstadierna ska göra en comeback. Från och med nästa läsår ska grundskolan åter delas upp i låg- mellan - och högstadium. Då ska man, som man gjorde förr, dela upp  antalet undervisningstimmar på respektive stadium i stället för som nu kasta ut dem som en klumpsumma. Bra där skolverket eller vilka som kommit på den lösningen. Nu slipper man, ute i kommunerna, de ändlösa diskussionerna hur man placerar gympatimmarna och om det ska vara kemi i femman och sexan. Den där hopplösa grejen med tidigarelärare och senarelärare  kan ju begravas ordentligt nu för den har väl legat på sophögen länge.
Bokstavsbetygen är ju redan tillbaka så nu hoppas jag, hopplöst gammalmodig, på katederundervisningens återkomst. Detta vettlösa slöseri med unga människor som i skolan kallas forskning och ansvar för det egna lärandet som gett djupdykningar i pisaundersökningarna är verkligen också något för historiens sophög. Elevaktiv katederundervisning har alltid varit min paroll - hoppas att den också kommer tillbaka.
Det gör den nog för som Blandaren skrev för länge sen:"Utvecklingen går fram och tillbaka med stormsteg." Kunde inte sagt det bättre själv.

Inga kommentarer: