måndag 22 april 2019

Hur mycket tårta?

Hur mycket tårta går det åt om man är tolv personer? Sveas bageri i Kumla tycker att man ska räkna på en ochenhalv bit.  Så då beställde vi två tiobitars - Wilma, en frisk tårta med hela hallon under vit chokladtryffel och William, mousse av williamspäron under mörk chokladtryffel.
För övrigt så var det ju det vanliga inför en helg när folk ska övernatta. Lite grundligare städning och mer omfattande planering av matinköpen. Ägg, sill, prinskorv, köttbullar, grillkorv, korvbröd.
På påsk vi ju alltid fällt ett träd, eldat rishögen och grillat korv vid brasan.
Men så började vi fundera - det är ju redan knastertorrt i i markerna, den där björken som börjat skava av sig bark står ju inte så bra till. Sonen med motorsågskörkort ser lite olika möjligheter men bäst vore nog  att fälla över gatan in mot fotbollsplanen. Kan man göra det undrar jag och tvillingsystern hävdar bestämt att då måste man ha tillstånd. Osäkert från vem men ändå.
Sen ringer dottern och meddelar att magsjukan tagit omtag och då är ju skaran decimerad och ytterligare en som jag trodde skulle komma har andra planer. Lite dålig kommunikation där bara.
Vi fällde ingen björk, vi eldade inget ris men vi grillade  på altanen där vi kunde sitta i välbehövlig skugga och även äta upp nästan hela den ena tårtan. På kvällen blev det det vanlig smörgåsbordet men ingen orkade äta påskgodiset. Och det blev förstås mycket mat över.
På  påskdagen klättrade Anders upp i rönnen, utan motorsåg men med diverse handverktyg så nu ser den efter mina önskemål ut som ett spökträd igen. Vi som slutat klättra i träd drog ris och byggde på högen som kanske kan eldas bort i november.
Både  grillkorv och tårta smakade bra efter de övningarna, sen åkte alla till sitt och medan jag satt med näsan i Dag Sebastian Ahlanders biografi över Mannerheim  så slog björkarna ut och i kylskåpet  har vi en halv tårta.

Inga kommentarer: