torsdag 28 juli 2022

Fasta Åland och Kökar

 1976 seglade vi, maken och jag, till Kökar i den sydligaste delen av Ålands skärgård och nu har vi varit där igen. Då seglade vi en havsfidra  en långsamseglare på 20 fot. Nu blev det först Vikinglinjens Rosella till Mariehamn och sen med Ålandstrafikens färja Skiftet till Kökar, och detär ju ett snabbare sätt att resa
Att komma tillbaka var ju en härlig upplevelse, minnena har ju bleknat och loggboken som jag var så noga med att skriva blev kanske kvar hos svärfar när han sålde båten.
Vi låg i en gästhamn där det fanns en brygga, ett dass, en bastu och en liten handelsbod. Det regnade och blåste men hamnen var skyddad för alla vindar. Vi var inte speciellt många båtar, några i plast som vi men flest finska träbåtar. 
När vi och våra bästisar B och L kom fram till hotellet Brudhäll i det lilla samhället Karlby så kände vi ju igen oss. Det var ju här vi låg med Fidran, då för länge sen.Och här har det ju hänt grejer. Hotellet har funnits i 25 år. Gästhamnens bryggor är många fler och båtarna är förstås mycket större, någon liten tjugofotare såg vi inte öht, snarare var väl de flesta på 40 fot. Och motorbåtar förstås, de var både många och mycket stora.
Finland är mitt nya favoritland och på både Kökar och fasta Åland finns mycket att se. På Kökar fanns ett franciskanerkloster vars utgrävd källare man kan besöka bredvid kyrkan som har anor från 1500-talet. Kyrkan skulle egentligen varit stängs när vi var där men kantorn satt och övade inför ett bröllop och orgelmusiken gav ju besöket en extra guldkant.
 På fasta Åland besökte vi det alldeles nyöppnade informationscentret vid Bomarsunds fästningsruiner. Bomarsund var tänkt som ett extra lås och försvar för Sankt Petersburg och här får man se både de storvulna planerna och det storhetsvansinne som låg bakom bygget, vad som verkligen byggdes och vad som förstördes när fästningen sprängdes av fransmän och britter 1854. 
" Rysslands aptit är omätlig" står det i infon  och det gällde det tsarerna höll på med under 1800-talet. Känns ju lika aktuellt idag.
Vi har ju ätit en del också - ålandspannkaka med sviskonkräm och grädde, stekta abborrfileer, havtornssorbet, äppelcider från Peders aplagård och förstås mycket annat. I brudhälls restaurang kan man verkligen smörja kråset med goda varmrätter och efterrätter lagade på lokala råvaror. Sjöfartsmuséet och den den fyrmastade barken Pommern  i Mariehamn hann vi också med innan vi angrep skärgårdsbuffén på Rosella på hemvägen till Kapellskär. Gode värld så många rätter, känner mig fortfarande mätt men Kökar var verkligen värt ett återbesök


1 kommentar:

Anonym sa...

Det var en verkligt trevlig resa!