fredag 17 april 2020
Två gram jäst
Hur mycket är två gram jäst? För lite för att ge utslag på min våg. Jag rådbråkar min hjärna med detta problem eftersom jag ska baka surdegsbröd. I dessa jästransoneringens dagar får man ju snåla där det går. I min kokbokshylla står sen många år Bröd av Jan Hedh och det är där jag börjar. Först är det ju själva surdegen, oerhört noga med gram och temperatur - rågmjöl, vatten och rivet äpple en burk ska tittas till och pysslas med i tre dagar. På den fjärde dagen mera mjöl och vatten i exakta mängder. Dag fem kanske man tror att man ska baka men då är det fördegens tur. Där kommer de två grammen blå jäst, 50 gram råsurdeg, dinkel och vatten ska blandas och vila över natten i en lätt oljad plastlåda med lock. Dagen efter ska det som bagare tydligen kallar bortgörning ske, mera mjöl, vatten och jäst arbetas i maskin på olika hastigheter i 18 minuter, saltet tillsätts när det är fem minuter kvar på knådningen. Sen ska det jäsa igen i plastlådan i två timmar och stötas om några gånger. Hälla upp försiktigt på mjölat bakbord och sen efter försiktig behandling över i formar för en sista jäsning.Egentligen ska man ha sk jäskorgar men det har inte jag så det fick duga med vanliga aluminiumformar som jag sen körde in i ugnen på 250 grader, sprutade in vatten i ugnen, sänkte tempen till 200 efter fem minuter. Grädda i ca 60 minuter. Sen är det klart. Jättegott men det ser inte så där tjusigt ut som i boken. För mig som brukar köra efter Anna Bergenström där man rör ihop mjöl, vatten, olja, jäst och salt, knådar ihop, ner i formar och jäser en gång så är ju detta är ju detta som två skilda världar. Skrivet i stjärnorna hur det blir i fortsättningen. I kylskåpet står burken med surdeg. Den ser ut att må prima, kan leva i evighet bara man pysslar om den.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar