torsdag 18 november 2021

Äntligen covidpass

 Äntligen vill man ju utbrista nu när ministern och generaldirektören äntligen tycks komma till skott och efter långt om länge ändå införa covidpass. Visserligen bara för allmänna sammankomster för mer än hundra personer. I köpcentrum, på tåg och bussar och på alla andra ställen får man fortsätta trängas.
Vi gamlingar, som fått den tredje sprutan, kan ju i viss mån andas ut men vi får nog ändå fortsätta att vara försiktiga. De som inte brytt sig om att vaccinera sig ska leva efter de rekommendationer som gällde innan  före vaccinationerna men man kan ju inte ha aning om huruvida de bryr sig om det eller ej.
Senfärdighet präglar hanteringen, alltid mycket senare på bollen än de nordiska länderna, inga lager av skyddsutrustning i regioner och kommuner, munskydd var ingen först ingen viktig grej men blev det sen. Nu har myndigheten backat även på det där med testning av fullvaccinerade med symptom - bra men senfärdigt. Eftersom smittan skenar i Europa så är det ju bara att vänta att det blir likadant här, mutationerna griper omkring sig och ges extra chanser om inte vaccinationsgraden höjs.
Att det skulle vara ett etiskt dilemma, att covidpassen liksom ger ett tvång att man tar sprutan är svårsmält tycker jag. De ovaccinerade är ju istället tickande bomber som hotar dem som inte kan vaccineras eller gamlingar där immunförsvaret är lite skraltigt. Och att ovaccinerad personal får jobba med försvarslösa åldringar tycker jag är ett övergrepp utan motstycke, en isande nonchalans mot dem som vi kallar de sköraste.
För mig är det ju fullständigt självklart att man tar det här kostnadsfria vaccinet både för sin egen och andras skull men som vanligt så finns ju andra uppfattningar. 
I vår trevliga läsecirkel har vi precis läst Björn Nattiko Lindeblads bok "Jag kan ha fel", en mycket tänkvärd bok som jag varmt rekommenderar. För visst kan vi ha fel men det vi alla kan göra i detta läge är ju att handla på ett sätt som är bra för de allra flesta - att ta sprutorna så vi tränger ut den här hemska farsoten.
 

 

 

3 kommentarer:

Catweazle sa...

Hur skulle sprutorna kunna utplåna viruset? De skyddar inte mot viruset och de hindrar inte att man sprider viruset. De tycks ge mildare symtom för en del och det får ni nöja er med. Hur kan ni helt bortse ifrån att dessa preparat är helt otestade för långtidsbiverkningar och att det finns rekordmånga korttidsbiverkningar rapporterade? De kan ju vara hur farliga som helst. Bryr ni er inte alls om det? Dessutom, nödgodkännandet gjordes på falska grunder; det fanns effektiv behandling i form av det helt ofarliga, välbeprövade, mycket billiga preparatet Ivermektin. Det har getts i miljarder doser under de ca 50 år det funnits och Japan, Indien, Afrika har nästan utplånat viruset mha Ivermektin. Nu tycks befinna er i en masspsykos.

Anonym sa...

Läs och begrunda denna officiella nyhet:

https://www.reuters.com/legal/government/wait-what-fda-wants-55-years-process-foia-request-over-vaccine-data-2021-11-18/

Varför vänta tills alla som fattat besluten troligtvis är döda och begravda innan materialet offentliggörs ?

Anonym sa...

handlar inte om vem som har rätte eller fel.
båda sidor kommer med bra argument.
handlar om hur man behandlar ovaccinerade.

I ena ändan totall isolering. Inspärrade utan mat dryck och inkomst med låst dörr. Vilket de flesta skulle anse som väldigt barbariskt.

Är en glidande skala att hålla sig till som börjar där regeringen är just nu med sitt inga större konsertbesök och går nedåt mot total isolering
Problemet för mig är att detta öppnar för en resa med mer och mer inskränkningar i friheten på väg mot total inåsning.
Även om man kanske inte komnmer så långt som igenspikade dörrar.

Frågor som Varför inga konserter men att åka fullsatt tunnelbana är ok dyker garanterat upp.

För varje litet steg kommer man bygga upp mer och mer ilska och hat mellan vaccinerade och ovaccinerade.

Tänk även på att det kan vara vänner bekanta kassörskan på lokala ica butiken arbetskollegor som man önskar vore inlåsta.
Personer som man sedan måste kunna se i ögonen och kunna umgås med när eventuellt stenhårda restriktioner tas bort.

Om någon i min närhet varit stenhård i att vilja låsa in mig för att inte vilja ta en spruta vet jag inte hur min reaktion skulle bli.
Misstänker dock att många inte skulle tveka ta till våldsamma metoder snarare än förlåtelse som hämnd.

Denna utveckling skrämmer mig betydligt mycket mer än vad viruset någonsin gjort.

Är för övrigt fullt vaccinerad men principen med vaccinpass tycker jag är så fel det bara kan bli.

Är dessutom livrädd för att samma metod kommer användas inom andra områden

Vilka befogenheter och tvångsmedel skall vi lägga i våra politikers händer för att tvinga oss till lydnad.

Är övertygad om att du inte önskar behandla ovaccinerde på detta ovärdiga sätt men i mina ögon är risken såpasss överhängande att det inte går att ignorera.

Tyvärr reflekterar många inte över att restriktioner mot bara ovaccinerade får allvarliga konsekvenser som är värre en de man vill lösa

Vi måste hitta ett sätt att hantera relationen mellan vaccinerade och ovaccinerade om våran demokrati skall överleva
Mats