söndag 21 november 2021

En perfekt söndag

 En bra söndag börjar med att jag inte vaknar förrän halv sju. Då går jag upp, sätter  på kaffet, hämtar tidningen och hinner läsa första delen av DN tillsammans med den godaste av dagens kaffekoppar innan maken vaknar. Sen blir det frukost, blodtyckspillren och kulturdelen  med veckans bästa korsord - dubbelkrysset. Idag var det en dikt av Anna Maria Lenngren som man skulle försöka få fram. Efter som ledtråd nummer tre var Peter Wimsey så hade man ju ett L där. Och vilka författare börjar på den bokstaven då? När sexan ger en ett N för Behöver glas med minus så snävar det ju in vilka författare det kan röra sig om så ganska snart trodde jag nog att det var A M L men det dröjde med diktens titel. Hon tillhör  ju inte de diktare man läser särskilt ofta. 
Strålande solsken och vindstilla fick oss att packa lite matsäck och ge oss ut på torpspaning. I januari var vi uppe väster om Trollåsarna och letade efter Svartkulan, ett torpställe som anlades 1834 lades ner 1937.
Hur nån kom på tanken att slå sig ner i den trakten är svårt att förstå idag. Visserligen finns sjön Gryten i närheten och ett långt stenkast österut Björkåsen men åt andra håll är det miltals till grannar. Vi hittade inte heller denna gång några spår och inte heller den skylt som hembygdsföreningen lär ska ha satt upp. Spår av vildsvinens framfart såg vi ju förstås men annars bara stora stenblock, här måtte inlandsisen ha haft extra mycket att släppa ifrån sig. Riktig trollskog är det, mossbelupet och fantasieggande. 
När vi kom hem var O och A redan här med en farsdagspresent, A och farfar försvann till garaget medan O och jag begrundade kartor, både i Lantmäteriets app och den äldsta, den från 1887. 
Nu blev det bara fika för de hade planering inför veckan att göra men annars skulle jag tagit upp en köttgryta ur frysen, stekt några köttbullar till A och ätit glass med hjortronsylt till efterrätt. 
Nu blir det kanske ingen efterrätt  och vi kanske tittar på Landet runt innan vi äter middag. efter det är just inget att se på teve men då har jag ju söndagskrysset kvar. Det får avsluta en perfekt söndag.

Inga kommentarer: