torsdag 18 februari 2010

Hur mycket är en guldmedalj värd? Livet, eller en framtid med handikapp, söndertrasade knän, hjärnskador?. Hur mycket är framgången värd?
Jag har fortfarande hjärtat i halsgropen efter Anjas vådliga vurpa som jag bara sett på reprisen. Vågade inte titta sen jag sett de första åkarna. Tyckte att det var alldeles för snäva och farliga portar i banan. Nuförtiden är det ju nästan omöjligt se skillnad på manliga och kvinnliga åkare. Och man kan ju inte från sitt soffhörn avgöra vem som åker snabbast. T.o.m Stig Strand har ju fel ibland. Det enda man tittar efter är ju om dom ska köra omkull, bryta ben, bli medvetslösa. Nu är tydligen Anja "bara" blåslagen, troligen är hon som ett enda stort blåmärke.
I Vancouver är det inte heller ofarligt att åka längd. Att komma på längdskidor i en kurva där det tydligen är rena isen - som en mardröm. Den stackars tjejen som for över kanten och ner i en bäck hämtade sig visst rätt bra och tog brons men det såg hemskt ut.
Grenar som skulle strykas är förstås de olika bobsporterna. Garanterat livsfarliga som vi fått bevis för.
Det viktigaste är inte att vinna utan att kämpa väl - har man glömt det? Att bli fyra, att bli utslagen i semi, att bli tolva i skidskytte är ju också storartade prestationer. Dom borde också få blommor. Fast det är ju när guldmedaljerna bärgas som det svenska hjärtat klappar extra, tuffa karlar gråter i TV och leendena blir extra breda.
Vi hoppas väl på fler medaljer förstås. om bara de där experterna i Vinterstudion kunde låta bli att ta hem medaljerna i förskott.

3 kommentarer:

ensamma mamman sa...

Håller inte med om att bobsporter borde förbjudas. Däremot borde arenor, backar och spår göras säkrare än i dessa OS.

Charles sa...

Ja förbud är nog inte rätta vägen. Möjligen skulle ett säkerhetsansvar läggas på arrangören för dem som deltager, precis som på ett företag som har ansvar för om det händer en olycka på en arbetsplats. Att göra banor svåra och att inte låta tävlanden testa dem innan, som vid störtloppet, främjar inte säkerheten utan blir en sorts lek med störtloppsåkarnas hälsa. IOK har ju ansvaret för tävlingarna och säkerheten för aktiva men det finns inga motmedel om de tar för lätt på sitt ansvar.
Ja där finns nog en del kvar att göra..
/charles

epsilon sa...

Undrar om inte intresset från sponsorer, TV-annonsörer och vanlig publik skulle falna om det blir för säkert. Olyckor och blod tycks ju locka. Men det är väl inte bara jag som går till tvättstugan när det blir för spännande. Sporter där man inte kan se skillnad på de tävlande utan behöver ha klockan i bild är lite trista tycker jag. Men inga förbud för min del heller.