torsdag 12 augusti 2010

Nog är det konstigt att så många människor kommer från andra sidan jordklotet för att plocka bär. De lånar pengar till resan och sen måste det förstås betala för mat och logi. Kan ju inte bli så mycket över om denu får tolv kr/kilo bär.
Här i trakten är skogen full av blåbär och lingonen är snart mogna.. Igår fick jag ihop tre liter på en timme, då använde jag plockare, så jag skulle ju ha svårt att försörja mig på det, men är man som jag uppväxt i kanten av storskogen kan man ju inte tänka sig att köpa vare sig blåbärs- eller lingonsylt. Jag och min väninna L förvånas över att vi inte ser en enda människa i skogen. Om nu så många unga går utan arbete varför är de inte i skogen och plockar lite bär undrar vi. I min barndom och även i början av tonåren så plockade vi alltid lingon och sålde för att få fickpengar, bl.a. för att kunna gå på Oxhälja i Filipstad, marknaden som var en tidsdelare i kalendern - "föer å ätter oxhälja", lika viktig som älgjakten.
Att föreslå att svenska ungdomar skulle plocka bär är väl helt otänkbart verkar det. Att det kommer människor från fjärran länder det sker ju och egentligen borde det ju vara det som är helt otroligt.

6 kommentarer:

Charles sa...

Ja!
Är det bekvämlighet eller rädsla för skogens djur? Många säger sig vara rädda för vargen, men jag undrar om det är anledningen. Precis som Du skriver minns jag barndomen, vi plockade bär och svamp och fiskade hela familjer. Det var ett naturligt inslag i vardagen. Där fick jag lära mig norrlänningens svar på Lavendel. Skvattram insydda i en påse fick lakanen att lukta gott.

Cici sa...

Man får verkligen skämmas som svensk när fattiga människor tas hit från anra sidan jordklotet och behandlas som slavar. För ett slavarbete måste det ju vara att man ska plocka dessa mängder som det är frågan om för att gå med vinst.
Det är väl därför som inga svenska arbetslösa är tvungna att ta jobb som bärplockare. För att det är en slavarbete.

Lisan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lisan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lisan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lisan sa...

Som barn plockade jag lingon och sålde. Roligt med lite egna pengar. Undrar om det finns några barn idag som gör sig en extra förtjänst, men de har väl en bra veckopeng så det behövs inte.