fredag 20 augusti 2010

Opera på Skäret

Jag gillar opera. Det hade jag faktiskt inte en aning om. Inte innan jag fick överta en biljett i från en farmor som var tvungen att rycka in som barnvakt. I tisdags kväll ringde en gammal arbetskamrat som är ordförande i SPF här på orten och undrade om jag möjligen.... Tre bilar, alla de andra är med i SPF och de gör en massa roliga grejer. I det lilla brasseriet i Kopparberg där vi åt före föreställningen var det fullsatt och man kunde nog se på åldersstrukturen att de flesta var operabesökare.
Och sen Skäret, ett nedlagt sågverk vid Ljusnarens strand - så fantastiskt vackert men hur blir det ett operahus? Den konstnärlige ledaren Sten Niklasson lär han kommit in det enorma torkhuset, sjungit några toner och slagits av akustiken och på den vägen är det. Hit kommer världsberömda sångare och musiker varje sommar genomför kritikerrosade förställningar.
Igår kväll var vi sisådär 800 personer som njöt att Puccinis örongodis. Den ryska sopranen och den colombianske tenoren fyllde den enorma lokalen med välljud. Barytoner, kör, dansare och orkestern på 35 pers var också så bra. Det är så häftigt när en stor orkester brassar på för fullt, fyller lokalen med toner och det behövs inte en endaste förstärkare.
En fleecefilt över knäna var skön att ha för det blev lite kyligt. Bekväma stolar, många och fräscha toaletter och en enkel pausservering och den vackra sjön - så fantastiskt.
Idag, när jag rensade kantarellerna och de röda vinbären som sonens söta sambo kom med igår, har Pavarotti dånat ut i mitt kök och just i detta nu förför Jussi Björlig/Rodolfo den vackra men lungsjuka Mimi i P4 Örebro.
Jag är helt såld på opera.

5 kommentarer:

Cici sa...

Nog är det skillnad på röstvolymen hos en popsångare och en operasångare.
I min ungdom sprang jag ganska mycket på Operan i Stockholm. Fr.o.m. trean t.o.m. nian gick jag i Stockholms Musikklasser och blev på det viset uppväxt med sång och musik.
När jag sen träffade min blivande man, gifte mig och fick barn tappade jag bort det där.

Lennart sa...

Vårt jobb får ett antal biljetter till Operan här i stan men jag går inte så ofta. Tror det var 5 år sen sist.

pangis sa...

Jag är inte förvånad, många av mina bekanta som fått uppleva opera live har blivit sålda på det. Låter som en härlig kväll!

Charles sa...

Ja kär nån då!
Jag gillar också Opera fast mina musikaliska rötter ligger i pop och rock. Men musikbiblioteket har utökats med åren så idag är det väl bara experimentell Jazz som jag har svårt för. Var För något år sedan på Singalong Opera i Dalhalla med M. Kan jag livligt rekommendera. Kl 17.00 börjage publiken träna och kl. 19.00 började Operan. Då fick vi vara både publik, statister och kör. Skitkul även för mig som inte kan sjunga. Min lärare i skolan sa vid skolavslutningen. "Nu sjungter vi alla -Den sommartid nu kommer- utom charles som får mima". Men i Dalhalla fick jag sjunga för full hals.
Ha dé ..

Lilla B sa...

Jag såg söndagens avslutningsföreställning på Opera på Skäret. Det var så gott som fullsatt och chartertåget från Stockholm med sina 8 vagnar var som vanligt fullbokat.
För oss som bor här i byn är det extra roligt med operasatsningen.
När vi renoverade vårt hus på 80-talet köpte vi allt virke från Skäret. Där det nu var försäljning och toaletter var det bygghandel och i operahuset fanns virket.