onsdag 20 oktober 2010

Bilbekymmer

Hur mycket kan man begära av en bil som gått 44000 mil? Att den startar tycker jag är ett rimligt krav. Det har den gjort rätt så prickfritt sen vi köpte den -96. Sen ett antal år tillbaka är den andrabil och har väl inte blivit så väl omhändertagen. Den ser faktiskt väldigt ovårdad ut så jag kör den helst inte. Men nu är "min" bil inne för uppfräschning/rostbehandling/lackering så då får jag bita i det sura äpplet.
På väg till Tupperwareparyt i Åsbro så upptäckte jag att jag inte kunde veta hur fort jag körde, hastighetsmätaren röde sig makligt uppåt en bit och stannade. Försökte hålla jämt med framförvarande men visst ju inte om det var en fartdåre eller ej - mobilpratande BMW. Lugnade ner mig bakom en bamsescania. Försökte utan framgångringa maken som satt på tåget till Göteborg. Han borde ju kunna ge en vink om vilket varvtal jag skulle hålla på femmans växel för att inte köra fortare än 100.
Jag kom ju fram, partyt var trevligt, handlade några prylar som behövs till vår lilla lägenhet i Göteborg och skulle åka hem.
Ute var det stupmörkt, gatan smal, ingenstans att vända och eftersom backning inte precis är mitt bästa ämne så skulle unga och duktiga P hjälpa mig. Då startar inte bilen. Så irriterande, men P är inte tappad bakom en vagn så hon fick ju fram startkablar och fixade det hela.
Kom iväg med lite oro: kommer den att stanna tro? Och hur fort kör jag? Vid Brändåsen tog jag rygg på en långtradare som nog skulle till den stora industrin så när han svängde vänster så var jag ju nästan hemma.
Om jag blir tvungen att köra den igen vill jag ha en omvandlingstabell för varvtal - hastighet.
Idag efter lite pyssel med batteriladdning startar den igen. I morgon kommer nog min nymejkade bil från lacken. Det ska bli skönt.

4 kommentarer:

Cici sa...

Bilar är till för att funka, annars får det vara. Nu är man ju beroende av bil när man bor som vi, och nog blir man ställd om den inte funkar som den ska. Det kanske är därför vi har tre bilar i ett hushåll på två personer. Men det är nog mest för att maken inte har hjärta att göra sig av med gammelbilen.

Lisette sa...

Låter änna jobbit, som göteborgarna brukar säga!Skönt när du får tillbaka din egen bil!

Lennart sa...

Det där hände i en av mina bilar. Hastighetsmätaren dog tvärt, nålen låg på 0 då jag körde. Berättade för en kompis, han slog näven i instrumentbrädan mitt ovanför så gick den igång igen!

epsilon sa...

Cici - du har förstås helt rätt
Lisette - min bil är nymålad och fin,allt funkar.
Lennart - bra tips men törs nog inte prova. Hela panelen kanske går i durken då