söndag 6 mars 2011

Hemmets veckotidning

Jag har inte läst så mycket fastän jag har haft så gott om tid. Har inte riktigt kunnat koncentrera mig. Korsord däremot har varit bra och häromdagen fick jag Hemmets veckotidning, späckad med korsord. Jag minns den från min barndom, mamma prenumererade på den. Ur den läste hon Pigge och Gnidde för oss, min tvillingsyster och mig. Vi förstod ju att det fanns intressanta saker i den eftersom hon inte ville läsa allt för oss. Bland det som vi fick undra över var Gårdarna runt sjön av Birgit Th Sparre som gick som följetong. Istället blev det inkörsporten i läsandet för oss. Skulle man få reda på något var det ju bara att lära sig läsa. Alla de stora gårdarna, sjön, Diana, Joacim och allt vad de hette, en gång i veckan kunde man dyka in i deras liv, så spännande. Undrar om man skulle läsa om dem?
Lite har jag ju läst:
En Sigge Starkbiografi,några av hennes romaner,biografin intressant, romanerna mycket lättlästa
Börje Ahlstedts självbiografi skildrar en människa med stort ego.
Helena Henschens "hon älskade" om sin farmor Signe Thiel, klart läsvärd.
Påbörjad är Utrensning av Sofi Oksanen som jag nog får ta i etapper. Sigrid Combüchens Spill ligger också å¨högen, den fick jag härom dagen.
Så nog har jag att läsa, men nu frestar mig Hemmets veckotidning med alla sina korsord. Fast Pigge och Gnidde finns tydligen inte längre.

6 kommentarer:

Maggan sa...

Jamen, det var väl inte så dålig skörd! Jag läste just Sigge Starks biografi och tyckte också att det var intressant. Den nästa blir Spill.

PO66 sa...

"Hon älskade" var en helt underbar bok, jag lyssnade på den som talbok när jag var ute och gick och glömde både tid och rum. Uppläsaren, Irene Lindh, var dessutom fantastisk och levandegjorde både personer och epoken som sådan på ett lysande sätt. Läsupplevelse!

Charles sa...

Jag minns oxo Hemmets veckotidning. Vi bodde i ett hus med 4 lägenheter och delad trappstädning. HV, Allers och Året Runt var tidningar vi delade på och som gick runt i huset varje vecka. Det var en tidning till men jag kommer inte ihåg vilken. Pigge och Gnidde samt Tjalle tvärvigg var ju favoriterna. Noveller läste jag oxo fast jag inte fick. De ansågs väl lite för vuxna för mig. Ja det var tider det. En ask Läkerol kostade 25 öre och biobiljetten gick på 75 öre minns jag... men det var början på 50-talet det. Undrar hur de priserna står sig i jämförelse idag. Såg Åsa Nisse igår, där kostade biljetten 70Kr.

Lisan sa...

Jag är också uppväxt med Hemmets Veckotidning som jag läste från pärm till pärm. Pappersdockorna klippte jag också ut och samlade på och ritade förstås egna kläder till dem. Vilka barndomsminnen man har!

På mitt nattduksbord ligger just nu Mr Chance och väntar på att jag ska läsa ut Mankells Den orolige mannen.

Cici sa...

Nog känner jag igen Pigge och Gnidde även om inte just vår familj hade Hemmets Veckotidning. Den kunde man ju stöta på både här och där, särskilt hos grannfrun tvärs över farstun, "Tant Sosso". Hon hette egentligen Jonsson men min yngsta syster kunde inte prata rent ännu och gav upphov till namnet Sosso. Denna dam av stor volym låg på en divan, rökte och läste tidningar. Ofta fick vi springa och handla dessa tidningar åt henne. Jag kan inte minnas att jag någonsin såg henne utomhus.

Jag har däremot inte en endaste veckotidning men desto fler böcker.
Korsord och sudoku finns så det räcker i dagstidningen.

Marianne sa...

Hur är det med Knoll och Tott? Finns dom?