fredag 15 april 2011

Vita gardiner

Jag stryker gardiner. Köket och sovrummet är klart. Vardagsrummet återstår- De är mer lättstrukna än jag trodde. Tänkte att det nog skulle bli som Mormor sa:" sôm te å bryyet åkker". Men lätt som en plätt är det. Undrar hur länge de suttit uppe? Jag köpte tyget på Häggåstrands väverier i Kinnahult när vävstolarna fortfarande dunkade där. Men när var det tro? Jag minns att jag sydde dem en varm sommardag när åskan plötsligt slog till och brände av telefonkabeln i gatan och våra datorer och telefoner fick en hastig hädanfärd. Vi var utan fast telefoni rätt länge för Televerket ( hette det så fortfarande?) fick gräva upp hela gatan. Men när var det?
B och L kom på kvällen och dagen därpå åkte vi till Kristinehamns konstmuseum. De har varit med oss dit ett antal gånger men när var gardinerna nya? Picasso, Aalto, Björn Wessman?
Björn Wessman var 2010 så det går bort. Picasso 2003, Aalto 2005 läser jag på museets hemsida. Och jag har inte tvättat gardinerna en enda gång på den tiden. Skakat dammet av dem har väl hänt att jag gjort. Men nu hänger de där, skinande vita, Rut har tvättat alla fönster och vårsolen får gärna titta in.

3 kommentarer:

Maggan sa...

Det tog ett tag innan jag förstod vad din mormor menade, men sedan klarnade det. Jag ska nog bryta åker, jag med idag. Trädgårdsstädning och fönstertvätt är av nöden tvunget.

Cici sa...

Det kan bli många och slingrande tankar under arbetets gång. Mina fönster får vänta ett tag till på tvätt och sommargardiner.

Lisan sa...

Vilka minnen vi har till och med när vi stryker gardiner. Min mamma bytte ofta gardiner. Själv byter jag kanske två gånger om året och vad som är modernt har inte så stor betydelse för mig. Nu ska jag i alla fall försöka hinna med att putsa alla fönster före påsk för det behövs verkligen.